Oficialii de la Moscova fac demersuri pentru ca Arabia Saudită să îşi deschidă piaţa pentru grâul din Rusia, fapt ce ar duce la obţinerea unei noi destinaţii pentru a-şi vinde o recoltă record şi a concura cu furnizorii din Uniunea Europeană.
Considerată deja o putere în industria de petrol și gaze, Rusia este, de asemeena, un pion important și pe piața cerealelor. Dacă statul lui Putin ar putea satisface cerințele de calitate impuse de Arabia Saudită, atunci grâul rusesc ar putea deveni un competitor serios pentru furnizorii din uniunea Europeană, care sunt, în prezent, principalii furnizori de grâu ai Arabiei Saudite, scrie The Moscow Times.
„Există un potenţial uriaş pentru ca grâul rusesc să fie exportat în Arabia Saudită”, a declarat Swithun Still, director la traderul elveţian de cereale Solaris Commodities.
Germania, Canada, Polonia și Lituania sunt printre expeditorii de top din Arabia Saudită. Se acceptă doar grâu cu zero daune cauzate de gândaci, însă încărcăturile rusești au, de obicei, 0,5% din cereale deteriorate de insecte, potrivit informațiilor oferite de Institutul pentru Studii de Piață Agricolă. Acest lucru poate însemna că trebuie să se ajungă la un compromis. „Trebuie să rezolvăm această problemă. Vor trebui să îşi relaxeze pretenţiile cu privire la procentul grâului afectat de insecte. Rusia nu va putea să garanteze un conţinut zero în exporturile din Marea Neagră”, a declarat și Dmitry Rylko, director general la firma rusească IKAR.
Arabia Saudită, cel mai mare importator mondial de orz, este abia pe locul 20 la nivel mondial în topul importatorilor de grâu. Deşi în urmă cu un deceniu, atunci când a început să importe grâu, Arabia Saudită nu a introdus o limită cu privire la procentul de grâu afectat de insecte însă acest lucru s-a schimbat după ce fostul trader de stat din Rusia a furnizat grâu deteriorat de gărgăriţe.