„Rusia, pe picior de război!” Informaţiile unui general român. Strategii KGB-iste

„Rusia, pe picior de război!” Informaţiile unui general român. Strategii KGB-iste

Alexandru Grumaz: Mulţumesc pentru invitaţie. Realizator: Mulţumesc foarte mult. Raportul Ministerului Apărării Naţionale menţionează în România şi această problemă a deziformării ca armă?

Alexandru Grumaz: Da, sigur că, da. Este clar că Rusia se află pe picior de război, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul de media şi de informaţii.

Rusia nu s-a schimbat faţă de Războiul Rece, ea acţionează conform aceloraşi reguli, elaborate de Direcţia de Dezinformare a KGB-ului în timpul Războiului Rece.

În principal, ca să înţeleagă radioascultătorii dumneavoastră cum devine problema cu măsurile active, aceste măsuri pe care Rusia le foloseşte la ora actuală în cadrul media şi a propagandei pe care o desfăşoară şi pentru dezinformare, dezinformarea fiind pentru ei un element strategic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi aici avem trei tipuri de dezinformare - albă, gri şi neagră. Propaganda albă, în general, vine de la canalele de stat, recunoscute, cum sunt Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, şi aşa mai departe, departamentele şi instituţiile de stat.

Alexandru Grumaz: Propaganda gri vine de la radiodifuzorii cum sunt Russia Today și portalul de știri Sputnik care sunt amândouă răspândite în întreaga Europă.

Și propaganda neagră care este cea mai complicată este cea făcută de echipele de troli, care sunt practic cantonate în tot felul de structuri private, care nu fac altceva decât să folosească bani publici și să producă aceste informații.

Vă aduc aminte un singur lucru, ați vorbit de 5G, eu am să vorbesc de cazul 191 din sertarul cu știri false al Uniunii Europene în care a fost adresat României, în care românilor li s-a spus că vitamina C este leacul minune, care te vindecă de COVID-19, că vitamina C, în special administrată intravenos.

Este un fel de super-aspirină a săracului, un /mega parac/ ușor de găsit și așa mai departe. Deci el figurează în /eurodezinfor.eu/, deci un instrument al Comisiei Europene specializat în depistarea știrilor care vin din răsărit.

Pacientul 0 în acest caz a fost site-ul Sputnik, din Republica Moldova. Sunt foarte multe alte teme...

Realizator: Ceea ce spuneți dumneavoastră, domnule general Grumaz, este și că vehiculele de dezinformare sunt trimise țintit spre psihologia unui popor sau a altuia și că dacă s-a constatat că în România merge mai bine o dezinformare legată de vitamina C pentru că e mentalul colectiv...

Alexandru Grumaz: Exact așa este.

Realizator: Atunci va fi folosită această variantă.

Alexandru Grumaz: Păi exact asta este. Deci dezinformarea pe care o practică Rusia, trebuie să înțelegem foarte clar, este specifică fiecărei țări. Nu găsești lucruri similare, numai dacă respectiva știre acoperă o arie largă geopolitică, deci atunci găsești, de exemplu găsești știri că Rusia a găsit un leac pentru asta și asta se răspândește peste tot, că în China e foarte bine și că China ajută pe toată lumea, e acea diplomație a măștilor care se practică la ora actuală cu succes chiar în unele zone.

Și mai este problema cealaltă, faptul că oamenii nu diseminează știrile false de știrile adevărate pentru că iau diferite surse și atunci de partea baricadei în care se situează trolii ruși se află și români care preiau și răspândesc la rândul lor același tip de informații eronate.

Vreau să vă spun că de exemplu fostul șef al Serviciului de Dezinformare Serghei Ivanov din cadrul Serviciului Secret Sovietic KGB a descris aceste măsuri active drept artă, el spune: este extraordinar, propaganda ascunsă și cea deschisă sunt gândite ca un tot unitar ele completându-se reciproc.

Deci vedeți și dumneavoastră în ce mod de gândire, în ce concept este privită această dezinformare care este subsumată de fapt măsurilor active care se iau.

Bineînțeles, pe vremea Războiului Rece măsurile active erau mai complicate, pentru că trebuia să ai oameni de influență, trebuia să plătești în anumite publicații străine, publicai materialele, le preluai și pe urmă spuneai uite ce fac americanii, occidentalii și așa mai departe, acuma e mult mai ușor. Realizator: Peste această situație se suprapune și concursul de a găsi vinovați și aruncatul vinii de la unii la alții.