Submarinele rusești cu propulsie nucleară au lansat rachete de croazieră în Arctica, ca parte a exercițiilor militare menite să testeze pregătirea Moscovei pentru un posibil conflict în apele sale din nord, a declarat Ministerul Apărării.
Exercițiile, denumite Umka-2022, au avut loc în Marea Chukchi, o porțiune de est a Oceanului Arctic care separă Rusia de statul american Alaska. Rusia vede vastul său teritoriu arctic ca un interes strategic vital și și-a consolidat capacitățile militare în regiune de ani de zile, stârnind semnale de alarmă în Occident.
Exercițiile militare rusești
Ministerul rus al Apărării a declarat că două submarine cu propulsie nucleară - Omsk și Novosibirsk - au tras rachete de croazieră antinavă din Marea Chukchi, lovind ținte la o distanță de 400 de kilometri. Acesta a publicat un videoclip pe rețelele de socializare despre care a arătat că rachetele sunt lansate de pe nave situate în puncte de pe Ruta Mării Nordului – un canal de transport comercial pe care Rusia îl promovează ca o opțiune alternativă pentru navele de marfă care călătoresc între Europa și Asia.
Moscova a continuat un program de exerciții militare, chiar dacă cea mai mare parte a forțelor sale terestre sunt angajate în războiul din Ucraina. La începutul acestei luni, a organizat jocuri de război în Orientul Îndepărtat al Rusiei, la care au participat aproximativ 50.000 de militari. Acele exerciții au venit exact în momentul în care începea o contraofensivă ucraineană care a forțat trupele ruse să abandoneze zone de teritoriu din regiunea de est a Ucrainei.
Provocare strategică pentru NATO
Ministerul Apărării a spus că exercițiile de săptămâna aceasta au fost un test al „capacității și pregătirii Rusiei de a apăra arctica rusă prin mijloace militare”. Pe lângă lansările de rachete de la submarinele cu propulsie nucleară, sistemul de rachete de coastă „Bastion” al Rusiei a lansat și rachete asupra țintelor pe mare, aflate la o distanță de 300 de kilometri de peninsula Chukchi – cel mai estic teritoriu al Rusiei. Militarizarea regiunii arctice de către Rusia a provocat neliniște în capitalele occidentale, în alte națiuni arctice și în rândul grupurilor ecologiste. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută cum consolidarea militară a Rusiei în Arctica reprezintă o „provocare strategică” pentru alianța NATO, potrivit Reuters.