Rusia nu vrea să mai trimită gaze către Europa prin Ucraina. Liderii UE, panicați

Gazprom pune condiţii Chişinăului/ Sursa foto. Arhiva EVZ

Liderul rus Vladimir Putin s-a întâlnit, duminică, la Kremlin, cu premierul slovac Robert Fico. Această vizită, un eveniment rar pentru un lider al Uniunii Europene să vină la Moscova, s-a desfășurat în contextul în care un contract ce permite gazului rusesc să tranziteze Ucraina în drumul său către Europa se apropie de expirare.

Dezacordurile dintre Rusia și Ucraina

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a susținut joi că ar putea lua în considerare continuarea tranzitului de gaze ruseşti, dar doar sub condiția ca Rusia să primească plata după război.

Putin a declarat, în aceeași zi, că nu va mai exista un nou acord cu Kievul pentru a putea trimite gaz rusesc prin Ucraina către Europa.

UE nu vrea să mai depindă de Moscova

În prezent, livrările de gaz rusesc către Europa prin Ucraina sunt relativ mici. Țara a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023, repezentând un procent de 8% din fluxurile maxime de gaz către Europa pe care Rusia le livra prin diverse rute între anii 2018 și 2019.

Timp de jumătate de secol, Rusia și-a construit cota de piaţă a gazului în Europa, apogeul ajungând la 35%.  În urma invaziei Ucrainei, aceasta și-a pierdut cota în favoarea unor rivali precum Norvegia, Statele Unite şi Qatar. 

Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Din 2022, după pierdera aprovizionării ruseşti, prețurile gazelor din UE au crescut, atingând niveluri record. 

Potrivit oficialilor şi comercianţilor din UE, din cauza volumelor modeste şi a numărului redus de clienţi pentru volumele rămase, această creştere nu se va repeta. 

Cum circulă gazul în UE

Gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod, din perioada sovietică, aduce gazul din Siberia prin oraşul Sudja din regiunea Kursk din Rusia, care, în prezent, se află acum sub controlul forţelor militare ucrainene.

Apoi trece prin Ucraina către Slovacia. De aici, gazoductul se împarte în ramuri care merg spre Republica Cehă şi Austria.

În ciuda opririi fluxurilor de la Gazprom către compania OMV din Austria, la jumătatea lunii noiembrie, din cauza unei dispute contractuale şi a disputelor juridice, exporturile totale de gaze ale Rusiei pe această rută au rămas constante.

Sursa foto: Arhiva EVZ

În timp ce Rusia furnizează aproximativ două treimi din importurile de gaz ale Ungariei, Austria încă primeşte cea mai mare parte a gazului său prin Ucraina.

Slovacia primeşte de la Gazprom aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică aproape două treimi din necesarul său.

Deși Republica Cehă a redus aproape complet importurile de gaze din est anul trecut, în 2024 a început să ia gaze din Rusia.

Majoritatea celorlalte rute ruseşti de gaz spre Europa sunt închise, precum Iamal-Europa prin Belarus şi Nord Stream pe sub Marea Baltică.

Alte variante pentru Europa

Singura altă rută operaţională de gazoducte ruseşti către Europa rămâne Blue Stream, iar pentru Turcia, TurkStream. Turcia trimite unele volume de gaz rusesc spre Europa, inclusiv spre Ungaria, pe sub Marea Neagră.

TurkStream ar putea reprezenta o opțiune pentru asigurarea continuării livrării gazelor rusești către Transnistria, prin Bulgaria şi România. Cu toate acestea, Gazprom a respins această alternativă, sub pretextul plăţii unor datorii nerecunoscute de Chişinău, relatează Reuters.com