Medvedev avertizează că orice viitoare acţiune împotriva unor cetăţeni ruşi se va solda cu o ripostă fulgerătoare.
Rusia susţinea ieri că începuse să-şi retragă militarii trimişi în Georgia după izbucnirea conflictului din Caucaz, însă trupele sale de menţinere a păcii vor rămâne în aşa-numita „zonă de securitate“ de pe teritoriul fostei republici sovietice. „Situaţia este neschimbată. Noi nu vedem nicio retragere“, a replicat, spre seară, Aleksandr Lomaia, secretarul Consiliului de Securitate georgian. Zeci de puncte de control au fost instalate de ruşi pe şoseaua care leagă Kachouri (centru) de Igoeti, un sat situat la aproximativ 30 de kilometri de Tbilisi, a acuzat Lomaia.
Oficialii georgieni continuau să fie în alertă şi pentru că Moscova a amplasat în Osetia de Sud rampe de lansare a rachetelor SS-21, care au capacitatea de a lovi inclusiv capitala ţării, Tbilisi, după cum a dezvăluit cotidianul american „New York Times“. Potrivit unor oficiali americani din cadrul serviciilor secrete, bazele de lansare se află la nord de Ţinvali, capitala Osetiei de Sud.
Preşedintele republicii separatiste, Eduard Kokoiti, a demis ieri guvernul, a decretat starea de urgenţă şi a anunţat că-i va cere Rusiei să amplaseze o bază militară pemanentă în Osetia de Sud, relatează Reuters.
Pe de altă parte, Eduard Kokoiti pare decis să nu mai accepte prezenţa pe teritoriul Osetiei de Sud a observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. „Nu mai avem încredere în aceşti observatori internaţionali“, a declarat acesta.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a ameninţat ieri cu represalii dure pe cei care cred că ar putea ucide cetăţeni ruşi fără a fi pedepsiţi. „Toţi cei care vor încerca să o facă vor primi o ripostă fulgerătoare. Nu vrem să agravăm situaţia internaţională, dar dorim să ne fie respectate statul, naţiunea şi valorile“, a avertizat liderul de la Kremlin. „Facem ce vrem“
Tancurile ruseşti au forţat, în cursul serii de ieri, un baraj al poliţiei georgiene, la intrarea în localitatea Igoeti, situată la 30 km de Tbilisi, anunţă AFP. Potrivit poliţiştilor georgieni, cele patru tancuri şi patru transportoare de trupe ruseşti au refuzat să se oprească la somaţie, trecând peste maşinile care blocau drumul. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Georgia a declarat că trupele ruseşti au fost oprite pentru a explica ce caută atât de departe în teritoriul georgian şi care sunt intenţiile lor. Răspunsul unuia dintre soldaţii de pe tancuri a fost: „Facem ce vrem!“. SUB UMBRELA BULGĂREASCĂ
Saakaşvili vrea negocieri cu Moscova
După ce a criticat dur intervenţia militară a Rusiei în ţara sa, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a făcut ieri apel la începerea negocierilor cu Moscova pentru „evitarea unui divorţ definitiv între cele două state“. „Să încercăm să ne rezolvăm problemele prin metode civilizate“, a spus Saakaşvili. Georgia a acceptat propunerea Bulgariei de participare la negocieri cu Federaţia Rusă, urmând ca acestea să fie organizate la Sofia, a anunţat Milen Keremedciev, adjunctul ministrului bulgar de externe, citat de agenţia Novinite. În opinia fostului şef al diplomaţ iei georgiene Salome Zurabişvili, Saakaşvili şi-a pierdut credibilitatea, dar nu trebuie să demisioneze, deoarece acest gest ar echivala cu „îngenuncherea în faţa Moscovei“.