Rusia, deschisă negocierilor pentru livrarea de gaze în UE. Singura condiție impusă

Rusia, deschisă negocierilor pentru livrarea de gaze în UE.  Singura condiție impusă Gaze. Sursa foto: Arhiva EvZ

După doi ani de tensiuni legate de acest context, Moscova arată deschidere legată de negocierile privind livrarea de gaze. Pentru a se ajunge la astfel de discuții, oficialii ruși spun că dorința trebuie să vină și din „cealaltă parte”.

Rusia se arată dispusă să negocieze cu Uniunea Europeană despre livrările de gaze. Anunțul a venit sâmbătă, din partea vicepremierului rus Aleksandr Novak. Discuțiile ar urma să aibă loc în condițiile în care oficialii europeni ar arăta deschidere în acest sens.

Rusia, dispusă să negocieze cu UE

Moscova ar putea discuta cu reprezentanții Uniunii Europene despre livrările de gaze către statele membre. Subiectul a ajuns din nou în atenția liderilor ruși, în contextul în care acordul pe cinci ani cu Ucraina privind tranzitul gazelor naturale din Rusia către Europa va expira la finalul acestui an.

Acesta a fost aplicat inclusiv în perioada războiului declanşat în februarie 2022 de invazia rusă. Conform acestui acord, transportul gazelor rușilor se face prin conductele din Ucraina. Pentru acest schimb, Moscova achită Kievului o anumită sumă. Cu toate că acordul respectiv a expira la finalul acestui an guvernul ucrainean o decis să nu negocieze cu rușii pentru prelungirea acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News
Rusia, deschisă negocierilor pentru livrarea de gaze în UE. Singura condiție impusă

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

 

Cum ar urma să fie făcută înțelegerea

Oficialul rus a afirmat că discuțiile legate de acordul respectiv vor avea loc în cazul în care va exista deschidere din partea celeilalte puteri.

„ Dacă cealaltă parte doreşte, suntem gata să discutăm. Până acum nu am observat o astfel de dorinţă", a afirmat acesta.

Oficialii europeni analizează în prezent toate scenariile pentru a stabili dacă pot da undă verde unor astfel de negocieri. În ultimii doi ani, Uniunea Europeană a încercat să caute alternative pentru a înlocui gazele ruseşti.

Rusia, deschisă negocierilor pentru livrarea de gaze în UE. Singura condiție impusă

Gaze. Sursa foto: Arhiva EVZ

Gazele naturale din Rusia nu mai reprezintă o prioritate pentru UE

Conform Institutului Oxford pentru Studiul Energiei, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, prin Nord Stream 1 curgeau 15% din importurile de gaze ale Europei.

În perioada în care  atacurile erau lansate asupra gazoductelor, prețurile de pornire pentru gazul european erau mult mai mari decât înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

În căutarea unor soluții, UE a apelat la surse alternative. Înainte de invazia din Ucraina, Moscova accepta livrarea a 155 de miliarde de metri cubi (mmc) de gaz în Europa în fiecare an. Treptat, Norvegia a luat locul Rusiei, devenind una dintre cele mai importante surse de aprovizionare.