Moscova are la granița cu Ucraina 20.000 de soldați și, sub pretextul ajutorului umanitar sau al unei misiuni de menținere a păcii, poate invada această țară, avertizează NATO.
Subliniind că războiul din Ucraina este alimentat de Rusia, NATO a declarat că masarea acestor trupe la frontiera de Est a Ucrainei a condus spre „o situație periculoasă”.
„Nu putem ghici ce este în mintea Rusiei, dar vedem ce face Rusia pe teren și asta ne îngrijorează foarte mult. Rusia a masat 20.000 de militari la granița cu Ucraina”, a precizat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. Alianța este îngrijorată că Moscova ar putea folosi un pretext pentru a trimite trupe pe teritoriul ucrainean.
Rusia neagă acuzațiile că înarmează și sprijină rebelii care luptă cu forțele guvernamentale, în Estul Ucrainei. A anunțat doar că organizează noi exerciții militare săptămâna aceasta. Manevre în care sunt implicate avioane de luptă - o nouă încercare de a-și dovedi puterea, consideră analiștii.
Polonia avertizează
De altfel, și premierul polonez, Donald Tusk, a spus, ieri, că amenințarea unei intervenții directe a armatei ruse în Ucraina a crescut în ultimele zile.
NATO anunțase, la începutul anului, că Rusia a adunat circa 40.000 de soldați la granița cu Ucraina. Până în iunie, numărul lor a scăzut sub 1.000, dar apoi a crescut din nou.
Un ofițer al NATO a declarat că, la începutul acestei luni, Rusia a mărit substanțial numărul militarilor de la frontieră, ca și dotărilor lor: tancuri, artilerie, sisteme antiaeriene, forțe logistice, forțe speciale și mai multe tipuri de avioane de vânătoare.
Conform unor analiști citați de Reuters, Rusia a mai folosit exercițiile militare ca o acoperire pentru intervenții armate.
Săptămâna trecută, UE și SUA au căzut de acord asupra unor noi sancțiuni contra Rusiei, din cauza acțiunilor sale din Ucraina. Aceste măsuri au marcat o nouă fază, în cea mai importantă confruntare dintre Moscova și Occident, după încheierea Războiului Rece.
Atac aerian în Donețk
Oraşul Doneţk, controlat de separatiştii pro-ruşi, a fost, în noaptea de marţi spre miercuri, ţinta unui prim atac aerian care nu s-a soldat cu victime civile. „Cartierul Kalininski a fost supus unui atac aerian, care a lăsat o gaură cu un diametru de 4 metri şi o adâncime de 1, 5 metri în drum. Un gazoduct a fost avariat, iar geniştii acţionează la faţa locului pentru a dezactiva un alt obuz care nu a explodat”, a anunțat Primăria. Purtătorul de cuvânt al forțelor de securitate ucrainene a negat categoric, însă, faptul că avioane ucrainene ar fi atacat orașul.