Rusia îşi retrage trupele de la frontiera cu Ucraina. Kievul rămâne sceptic: „Nu credem când auzim, ci atunci când vedem”
- Antonia Hendrik
- 15 februarie 2022, 21:13
Rusia a declarat marți că unele unități care participă la exerciții militare lângă frontiera cu Ucraina vor începe să se întoarcă la bazele lor. Este primul semn de speranță că Putin nu intenționeze să invadeze Ucraina, deși nu a oferit detalii despre când va începe retragerea.
Imediat oficialii de la Kiev au reacționat după acest anunţ venit de la Moscova şi spun că: „Nu credem când auzim, ci atunci când vedem”.
„Rusia face în mod constant diverse declarații”, a spus ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. „De aceea avem regula: nu vom crede când auzim, vom crede când vedem. Când vedem trupele retrăgându-se, vom crede în dezescaladare ”.
Rusia a adunat peste 130.000 de militari în apropierea Ucrainei, stârnind temeri de o invazie. Rusia neagă că are vreun plan de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a plasat trupe la granițele Ucrainei la nord, sud și est și a lansat exerciții militare masive în apropiere.
În Occident vestea a fost primită cu scepticism
De cealaltă parte, armata ucraineană observă de mult timp o adevărată coregrafie a trupelor ruse concentrate în regiune, care se mută din loc în loc, schimbându-şi amplasamentul, remarcase luni seara comandantul şef al Forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, într-o declaraţie.
„Din Federaţia Rusă parvin constant tot felul de declaraţii. Regula noastră este: nu credem când auzim, ci atunci când vedem’, a declarat Kuleba într-o conferinţă de presă susţinută în format de videoconferinţă. ‘Dacă vom vedea retragerea efectivă a soldaţilor ruşi, atunci vom crede într-o detensionare”, a adăugat ministrul ucrainean.
Cancelarul german Olaf Scholz plănuia să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, la o zi după ce acesta s-a întâlnit cu liderul Ucrainei la Kiev. Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, unul dintre cei mai stridenți critici europeni ai Rusiei, s-a aflat și marți la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul de externe Serghei Lavrov, în timp ce ministrul de externe al Ucrainei l-a găzduit pe omologul său italian..
Rusia a făcut anunțul neașteptat marți
„Unităţile din Districtele militare Vest şi Sud, care şi-au îndeplinit misiunea, au început deja să se îmbarce în trenuri şi camioane, iar în cursul zilei vor pleca spre garnizoanele lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Ministerul Apărării de la Moscova a dat publicității chiar şi niște înregistrări cu pretinsele retrageri. În schimb SUA au reacţionat rece la acest mesaj.
„Calea către diplomație rămâne disponibilă dacă Rusia alege să se angajeze constructiv”, a declarat Karine Jean-Pierre, principalul secretar de presă adjunct al Casei Albe. „Cu toate acestea, suntem clari cu privire la perspectivele acestui lucru, având în vedere pașii pe care Rusia îi face pe teren, la vedere”.
O posibilă rampă de ieşire a apărut săptămâna aceasta: ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a subliniat posibilitatea ca Ucraina să-şi abandoneze candidatura la NATO – un obiectiv care este înscris în Constituţia sa – dacă ar evita războiul cu Rusia. Mai târziu, Prystaiko a părut să retragă ideea, dar faptul că a fost abordată sugerează că se discută cu ușile închise.
Chiar și în mijlocul semnelor de speranță, SUA și țările europene și-au păstrat avertismentele. Secretarul britanic de externe Liz Truss a reiterat marți că pericolul unei invazii încă există, spunând pentru Sky News că „ar putea fi iminent”, relatează Time