Reducerea aprovizionării cu petrol a Rusiei s-ar putea să nu fie ceea ce se spune. Anunțul Kremlinului privind o reducere a producției de țiței cu 500.000 de barili pe zi – echivalentul cu aproximativ 5% din producția Rusiei din ianuarie – a aprins temeri că țara va înarma aprovizionarea cu energie ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina.
Este probabil ca Rusia să reducă oferta ca răspuns la cererea scăzută, au scris strategii în materie de mărfuri. „Credem că este mai probabil ca Rusia să se chinuie să găsească cumpărători pentru petrolul său, în special după ce interzicerea UE asupra produselor rafinate rusești a intrat în vigoare la începutul acestei luni”, potrivit analiștilor Warren Patterson și Ewa Manthey.
Presiune asupra aprovizionării
Deși Uniunea Europeană încărca țițeiul rusesc în perioada premergătoare interzicerii combustibilului din 5 decembrie, exporturile de țiței rusești au fost supuse unor presiuni după ce interdicția a intrat în vigoare, alături de un plafon de 60 de dolari pentru combustibil.
În februarie, UE a impus o interdicție similară și un plafon de preț pentru importurile de produse combustibile rusești. Președintele rus, Vladimir Putin, a criticat acest plafon al prețului petrolului. El a semnalat trei posibile metode de răzbunare – inclusiv o reducere a producției de petrol.
Contractele futures pe petrol au crescut cu peste 2% după ce a apărut știrea, dar aceste câștiguri au fost parțial inversate. Luni, țițeiul de referință West Texas Intermediate din SUA a scăzut cu 0,9%, la 79,04 dolari pe baril, în timp ce țițeiul de referință internațional Brent a fost cu 0,8% mai mic, la 85,74 dolari pe baril.
Reducerea prețului petrolului
„Slăbiciunea pe care o vedem la prețuri la tranzacționările de dimineață reflectă că piața își dă seama că aceste reduceri sunt deja evaluate”, au scris strategii. În ciuda măsurilor de răzbunare ale Moscovei, sancțiunile par să funcționeze: veniturile petroliere ale Rusiei s-au prăbușit deja cu aproape 50% în ianuarie 2023, a declarat Ministerul de Finanțe al Rusiei pe 6 februarie.
Petrolul Rusiei este tranzacționat cu o reducere de 38 de dolari pe baril față de petrolul Brent pe 8 februarie. Această reducere este de peste trei ori mai mare decât cea a celor 11 dolari pe baril la care a fost martor la 24 februarie 2022 – ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Prețurile petrolului rusesc au scăzut, chiar dacă țara a redirecționat exporturile maritime către Asia – în special către India și China – după pierderea UE, cel mai mare client al său de energie, potrivit Business Insider.