În același timp în care, săptămâna trecută, Juan Guaidó, considerat președinte interimar al Venezuelei de aproximativ 60 de țări - printre care Statele Unite - puternicul șef al diplomației de la Mocova, Serghei Lavrov (unul dintre cei mai apropiați miniștri de Vladimir Putin), a întreprins o vizită rapidă în America Latină.
Lavrov s-a deplasat tocmai în Venezuela, unde și-a exprimat din nou sprijinul deplin faţă de regimul lui Nicolás Maduro, pe care l-a vizitat la Palatul Miraflores, sediul guvernului. Rusia este acum principalul sprijin extern al regimului Maduro: în ultimii ani, Moscova a susţinut Venezuela cu milioane de dolari în acorduri comerciale și linii de finanţare, fiind pe punctul de a deveni al doilea partener de afaceri și creditor, după China. Caracasul datorează aproximativ 5.600 de milioane de euro companiei petroliere ruse Rosneft, datorie pe care o plătește puțin câte puțin cu petrol.
Datoria garantează accesul Moscovei la interesantele rezerve venezuelene, țara din America Latină achiziționând produse agricole și de sănătate din Rusia, pe lângă faptul că este un bun client al industriei de apărare ruse.
Lavrov a anunțat că acordurile comerciale vor fi extinse: "este important să ne dezvoltăm cooperarea tehnică militară, să sporim capacitatea de apărare a Venezuelei împotriva amenințărilor externe", a afirmat ministrul rus, într-un context în care, dacă nu s-a schimbat nimic la Casa Albă, opțiunea militară pentru rezolvarea problemei regimului Maduro rămâne în actualitate.
Analiștii remarcă faptul că, pe lângă problema comercială și a petrolului, este important ca Rusia să mențină o prezență solidă în 'curtea' Statelor Unite, din punct de vedere strategic și geopolitic. De altfel, Moscova este interesată să-şi asume acolo rolul de moderator și de factor de legătură pentru o soluție politică a crizei venezuelene. În orice caz, Moscova este interesată să nu se facă nimic acolo fără acordul său.
Ministrul afacerilor externe s-a aflat și în Mexic și în Cuba în aceste zile - insula continuă să fie unul dintre regimurile cel mai generos susținute de Moscova, în timp ce Mexicul, chiar la porţile Statelor Unite, au, de asemenea, o importanță geostrategică fundamentală. De menţionat că Mexicul nu s-a regăsitt niciodată pe radarele rusești, dar venirea lui Andrés Manuel López Obrador la putere a schimbat puțin lucrurile. În acest sens, poziția Mexicului faţă de Venezuela, care caută o cale de dialog, a fost fundamentală.
Vizita lui Lavrov servește și ca răspuns la o deplasare care l-a adus recent pe secretarul de stat american, Mike Pompeo, în Ucraina, Belarus, Kazahstan și Uzbekistan, adică în 'curtea' rusească, potrivit JORNAL ECONÓMICO.
(Revista presei internațională a fost concepută de RADOR)