Rusia a semnat un acord pentru construirea a două centrale nucleare în Nigeria: cea mai mare economie africană încearcă, astfel ca aceasta,să pună capăt crizei cronice de energie electrică.
Compania rusă de stat Rosatom va construi o centrala nucleară în sudul Nigeriei și o alta în regiunea centrală a țării, conform unor surse din cadrul Comisiei pentru Energie Atomică din Nigeria, care au răspuns întrebărilor BBC.
Nu se știe valoarea exactă a tranzacției, dar unele rapoarte arată că, foarte probabil, este vorba de aproximativ 20 de miliarde de dolari SUA.
Aceasta este doar una dintre tranzacțiile propuse de compania rusă în Africa. De asemenea, această companie este implicată în discuții pentru construirea de centrale atomo-electrice în Ghana și Africa de Sud.
Acordul semnat între Rosatom și Africa de Sud, pentru construirea unei centrale atomice, a fost declarat ilegal de o instanță din această țară, la începutul acestui an.
Pe de altă parte, acordul cu Nigeria a fost semnat după o perioadă lungă de negocieri, cele două țări semnând primul lor acord de cooperare nucleară interguvernamentală în anul 2009.
Nigeria speră că aceste centrale electrice, care vor fi operate de Rosatom înainte de predarea lor către autoritățile Nigeriene, vor ajuta la rezolvarea deficitului energetic al țării.
Potrivit cifrelor furnizate de Banca Mondială, mai mult de 40% din populația Nigeriei nu avea acces la energie electrică în anul 2014.
Nigeria, care are o populație de peste 180 de milioane de locuitori și este cel mai populat stat african, este unul dintre cei mai mari producători de petrol din Africa. Cu toate acestea, o mare parte din sumele provenite din exploatarea petrolului s-au pierdut, de-a lungul anilor, din cauza managementului defectuos.
Potrivit acordului, construcția noilor centrale electrice va începe în următorii doi ani.