Rusia își deschide bază militară la Marea Roșie. Decizia poate irita la maximum Israelul

Sursa: Apnews

Dictatura militară din Sudan a fost de acord să pornească discuțiile cu privire la construirea unei baze navale ruse la Marea Roșie. Informația a fost confirmată de doi lideri militari ai Sudanului.

Militarii sudanezi au precizat că potrivit acordului semnat cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, baza militară va fi construită doar după ce se va forma noul guvern civil care va conduce Sudanul, și un Parlament care să ratifice orice înțelegere între cele două țări.

Aceste declarații arată că armata Sudanului nu dorește să se implice activ în luarea unei astfel de decizii, pe care o pasează asupra unei viitoare guvernări civile a țării.

Cu tpate astea, oficialii au declarat că Moscova a îndeplinit cele mai recente cereri ale Sudanului, inclusiv furnizarea de mai multe arme și echipamente.

”Au eliminat toate preocupările noastre. Acordul a devenit OK din punct de vedere militar”, a declarat un oficial sudanez.

Baza militară cu patru nave

Acordul permite Rusiei să înființeze o bază navală cu până la 300 de soldați ruși și să mențină simultan până la patru nave militare, inclusiv nave cu propulsie nucleară, în portul strategic Port Sudan din Marea Roșie.

Baza ar asigura prezența marinei ruse în Marea Roșie și în Oceanul Indian și ar scuti navele sale de călătorii lungi pentru a ajunge în zonă, susține Viktor Bondarev, fostul șef al forțelor aeriene ruse.

În zona Mării Roșii, Israelul are un interes major, zona fiind una sensibilă, deoarece de aici se poate controla accesul spre Oceanul Indian.

Ce a primit Sudanul

În schimb, Rusia urmează să furnizeze Sudanului arme și echipamente militare. Acordul urmează să fie încheiat pentru o perioadă 25 de ani, cu prelungiri automate pentru perioade de zece ani, dacă niciuna dintre părți nu se opune.

În iunie 2021, șeful Statului Major General al Sudanului, generalul Mohammed Othman al-Hussein, a declarat la un post de televiziune local că Khartoum va revizui acordul.

De asemenea, generalul Mohammed Hamdan Dagalo, comandantul puternicelor forțe paramilitare de sprijin rapid, a mers la Moscova unde a avut discuții cu oficialii ruși, inclusiv cu Serghei Lavrov, despre această bază militară.

La întoarcerea sa din călătoria de o săptămână, Dagalo a declarat că țara sa nu are obiecții față de Rusia sau față de orice altă țară care stabilește o bază pe teritoriul său, deoarece nu reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Sudanului.

”Dacă orice țară dorește să deschidă o bază și dacă aceasta este în interesul nostru și nu amenință securitatea noastră națională, nu avem nicio problemă în a trata cu oricine, fie el rus sau de altă natură”, a declarat el.