Rusia, Iranul și Turcia, decizie radicala pentru Siria. Ce vor să facă șefii celor trei state

La un pas să semneze un accord cu privire la necesitatea alcătuirii unei comisii constituţionale siriene, care ar urma să aducă pacea în Siria. Este cazul statelor Rusia, Iranul şi Turcia care sunt pe punctul de a permite adoptarea unei noi Constituţii şi organizarea unor alegeri în această ţară devastată de aproape opt de ani război sângeros, au declarat marţi, la Geneva, surse diplomatice pentru Reuters, potrivit News.ro.

Rusia, Iranul şi Turcia se apropie de încheierea unui acord cu privire la alcătuirea unei comisii constituţionale siriene, care ar urma să aducă pacea în Siria. Miniştrii de Externe rus, turc şi iranian au început discuţii, în oraşul elveţian, în vederea încheierii unui acord în acest sens şi obţinerii undei verzi din partea ONU.

Staffan de Mistura, emisarul special ONU, care urmează să părăsească acest post la 31 decembrie, încearcă din ianuarie să stabilească lista celor 150 de membri ai Comisiei Constituţionale, în vederea unei relansări a procesului de pace în Siria.

La sosirea sa la Geneva, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif şi-a exprimat ”speranţa” că va ajunge la un aranjament cu omologii săi rus Serghei Lavrov şi turc Mevlüt Cavusoglu.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a prezentat 50 de nume, la fel ca opoziţia siriană.

Nici unul dintre cele trei state, Rusia, Iranul şi Turcia, nu sunt de acord cu cele 50 de nume ale membrilor comisiei care provin din cadrul societăţii civile şi din cercuri ”independente”, declară surse diplomatice, care subliniază că această a treia listă este ”centrul problemei”.

Turcia şi alte puteri intenţionează să coopereze cu al-Assad în cazul în care ar fi ales democratic, a declarat duminică Mevlüt Cavusoglu.

Ankara susţine grupări rebele care deţin controlul părţii de nord-vest a Siriei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl cataloga pe Bashar al-Assad, în urmă cu un an, drept un ”terorist” şi aprecia că pacea este imposibilă atât timp cât acesta rămâne la conducerea Siriei.

Guvernul de la Damasc şi-a exprimat în mai multe rânduri ostilitatea faţă de înfiinţarea unei Comisii Constituţionale sun egida ONU. El s-a limitat, până acum, să evoce ”amendamente” la Constituţia actuală, care să fie aprobate prin referendum.

ministrul sirian de Externe Walid al Muallem a denunţat luni ”ingerinţe” ale anumitor ţări occidentale şi ”obstacole” ridicate de Turcia în calea formării Comisiei Constituţionale