"Pe străzile Moscovei domneşte o linişte neobişnuită între 1 şi 11 ianuarie. Letargia sărbătorilor blochează viaţa politică, dar şi economică a Federaţiei Ruse", nota publicaţia elveţiană Neue Zuercher Zeitung.
Tradiţia prelungitei vacanţe de iarnă, care în Rusia începe cu sărbătorirea Anului Nou şi continuă cu mult aşteptatul Crăciun ortodox pe stil vechi (sărbătorit pe 7 ianuarie), s-a impus începând cu 2006. Marii nemulţumiţi în aceasta perioadă sunt medicii, care nu mai fac faţă bolnavilor.
Cauza? Multă mâncare, şi mai ales alcool. În fiecare an, în Rusia, în perioada sărbătorilor de Anul Nou şi de Crăciun, se înregistrează o creştere a numărului de decese din cauza consumului ridicat de alcool, iar în acest an, “vodca şi alte băuturi alcoolice fac, ca de obicei, multe victime" , după cum nota gazeta.ru.
Un flagel naţional
Potrivit specialiştilor ruşi, în zilele de 5, 6 şi 7 ianuarie (înainte şi în ziua Crăciunului pe stil vechi) se înregistrează o creştere a cazurilor de psihoză alcoolică. "Dintre cei care mor în timpul sărbătorilor de comă alcoolică, cei mai mulţi sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 54 de ani", preciza nu demult profesorul Aleksandr Nemţov, de la Institutul de psihiatrie din Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă consacrate problemelor politicii alcoolice în Rusia. Profesorul atrăgea atenţia asupra faptului că un factor important în creşterea mortalităţii în rândul bărbaţilor ruşi îl reprezintă nu atât cantităţile mari de alcool consumate deodată, cât băuturile contrafăcute.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev declară şi el că măsurile luate în ultimii ani de către statul rus în vederea scăderii consumului de alcool în Rusia nu au schimbat cu nimic situaţia, calificând rezultatul ca fiind "nul". "Alcoolismul în ţara noastră este un flagel naţional", atrăgea atenţia şeful statului rus, amintind de statisticile Ministerului rus al Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale, potrivit cărora peste 18 litri de alcool pur sunt consumaţi pe an pe cap de locuitor în Rusia.
"Puteţi să transformaţi această cantitate în sticle de vodcă. Cred că vi se taie respiraţia!", exclama Medvedev, amintind că acest volum depăşeşte de două ori şi mai bine nivelul de consum de alcool considerat periculos pentru viaţa şi sănătatea omului de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit unui raport oficial , abuzul de băuturi alcoolice în Rusia a dus la scăderea speranţei de viaţă, inferioară celei din ţări sărace precum Bangladesh sau Honduras.