Alianța Rusia – Iran, care dictează practic jocurile în Siria, pare să fie una pe termen lung. Oficialii de la Teheran vor să încheie cu Moscova contracte pentru livrări de armanent în valoare de 8 miliarde de dolari.
Ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehgan, s-a aflat într-o vizită de două zile la Moscova, la invitația omologului său, Serghei Șoigu. Cu această ocazia, Dehgan a declarat că Iranul vrea să achiziționeze din Rusia echipamente militare de 8 miliarde de dolari.
Platforma de știri rusă SputnikNews supralicitează și susține că Iranul ar fi gata să cheltuiască până la 13 miliarde de dolari pe armament din Rusia
Teheranul îi transmisese anterior Moscovei „o listă de cumpărături”, precizează la rândul ei agenția de știri iraniană Fars News, iar vizita lui Dehgan este menită să grăbească încheierea unor contracte-cheie.
Pe de altă parte, o sursă citată de ziarul rus Kommersant a declarat că Iranul este interesat să achiziționeze modernele baterii de rachete anti-aeriene S-400, care asigură în acest moment suveranitatea Moscovei asupra spațiului aerian sirian:
„Iranul este interesat să cumpere ultimul sistem de rachete anti-aeriene S-400 Triumf, produs de Almaz-Antey, și nu fac nici un secret din asta. În ajunul vizitei sale în Rusia, Dehgan a declarat deschis presei iraniene că vrea să facă această achiziție.”
Însă Iranul are și alte priorități. În timpul vizitei, ministrul iranian a afirmat că țara sa „trebuie să se concentreze serios asupra forțelor sale aeriene și a avioanelor de luptă” și a precizat că „ne apropiem de încheierea unui contract și le-am spus (interlocutorilor ruși – n.r.) că trebuie să fim implicați și noi în producție”.
Dehgan i-a informat pe interlocutori că Iranul vrea să dezvolte „un sistem integrat de apărare aeriană”, care să cuprindă avioane cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune.
Potrivit Sputnik, se pare că preferințele Teheranului se îndreaptă pe dezvoltarea modelului de aparat multirol Su-30 Flanker.
Rusia și Iranul au mai discutat și despre livrarea unei întregi game de armament, printre care sisteme de pază de coastă lansatoare de rachete Bastion cu rachete anti-navale Yakhont, avioane de luptă Yak-130, elicoptere Mi-8/17, submarine diesel-electrice, fregate și tancuri T-90.
În septembrie 2015, Rusia și Iranul au semnat un contract pentru livrarea sistemului de apărare anti-aeriană S-300PMU-2. Costul pentru două astfel de baterii este de un miliard de dolari, în care este inclusă și instruirea a 80 de sprecialiști iranieni, pentru manipularea instalațiilor.
După ce sancțiunile i-au fost ridicate, ca urmare a acordului privind programul său nuclear, al cărui principal artizan sunt Statele Unite, Iranul s-a lansat într-un amplu și susținut program de înarmare, continuând să repete că America este „Marele Satan”.