Rusia, în pole-position pentru primul vaccin anti-Covid-19. Când va fi gata

Rusia, în pole-position pentru primul vaccin anti-Covid-19. Când va fi gata

Cursa marilor state în ceea ce privește fabricarea primului vaccin anti-coronavirus a devenit tot mai crâncenă.

Primul vaccin rus împotriva coronavirusului realizat de Centrul Nikolai Gamalei, Centrul Național de Cercetări în domeniul Epidemiologiei și Microbiologiei, se află în faza înregistrării la Ministerul Sănătății - a declarat astăzi un responsabil al ministerului. Vaccinul ar putea fi omologat până la 10 august, pentru ca la sfârșitul lunii viitoare să înceapă folosirea lui publică, deocamdată în cantități limitate.

Un alt vaccin sintetizat de Centrul de Virusologie Vector, din Novosibirsk, vaccin peptidic fără agent biologic, a intrat în fața testelor clinice. Vector consideră că producția de masă ar putea să înceapă la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. Potrivit Ministerului Sănătății, în total, în Rusia, au fost realizate 26 de vaccinuri anti-Covid-19 pe mai multe platforme aflate în diferite faze.

La videoconferința de astăzi cu participarea președintelui Putin și a responsabililor guvernamentali consacrată situației epidemiologice din Rusia, ministrul sănătății, Mihail Muraşko, a anunțat că au fost acordate 30 de autorizații pentru testarea clinică a preparatelor anti coronavirus, alte două urmând să fie emise în curând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Număr de cazuri crescut în Rusia

Vladimir Putin a subliniat că deciziile autorităților în legătură cu vaccinarea la coronavirus vor trebui să țină cont de eficiența și securitatea vaccinului, fiind necesar, a spus el, să se acționeze echilibrat cu respectarea tuturor regulilor și normelor, astfel încât încrederea în vaccin să fie absolută. În ultimele 24 de ore, numărul cazurilor de coronavirus a crescut în Rusia cu aproape 5.000 și jumătate, la 829.000, numărul actual al bolnavilor fiind de 195.000, în scădere ușoară, dar constantă. Numărul deceselor a crescut cu 169 la 13.673, iar cel al vindecărilor cu peste 8.100, depășind 620.000.

În opinia liderului rus, măsurile împotriva epidemiei au dat rezultate, ceea ce o atestă şi scăderea ratei zilnice a îmbolnăvirilor în ultimele două luni, ea fiind în prezent de câteva ori mai mică decât valorile de vârf din mai. Președintele Vladimir Putin a avertizat în același timp că situația rămâne dificilă și se poate dezechilibra, fiind necesară respectarea în continuare a regulilor recomandate de medici.

Deși relaxarea restricțiilor este necesară, experiența anumitor regiuni arată că ridicarea lor accelerată poate duce la creșterea numărului de îmbolnăviri, a mai spus liderul de la Kremlin. În mod special, Putin a subliniat necesitatea de a se face totul pentru a se evita reintroducerea restricțiilor, mai ales a celor de anvergură, inclusiv prin măsuri profilactice și preventive.

Viruși gripali noi

Situația se poate complica în sezonul rece, când specialiștii nu exclud o creștere a epidemiei de coronavirus concomitent cu apariția gripelor sezoniere convenționale. După cum a declarat Anna Popova, medicul sanitar șef al Rusiei, Organizația Mondială a Sănătății prognozează la toamnă apariția de viruși noi ai gripei convenționale, împotriva cărora nu s-au făcut până acum vaccinări.

În acest context, autoritățile medicale ruse subliniază importanța vaccinării antigripale și necesitatea ca pacienții cu Covid-19 și cei cu afecțiuni respiratorii convenționale să fie internați în saloane diferite, pentru a evita riscul contaminării reciproce și transformării spitalelor în focare de infecție. Președintele Putin a cerut Ministerului Sănătății să păstreze un fond de paturi de rezervă suplimentar, menționând în același timp că vaccinarea împotriva gripelor convenționale trebuie să se facă de bunăvoie, informează RRA.