Banca Centrală a Rusiei a crescut rata dobânzii de la 10,5% la 17%, într-o încercare disperată de a stopa prăbușirea rublei. Fără nici un rezultat. Pentru economia lui Putin ceea ce e mai rău de-abia urmează.
„Creșterea dobânzilor la 17% este sfârșitul sistemului bancar”, a declarat managerul unei bănci de mărime medie din Rusia pentru Vedemosti, o publicație de business, care este un joint venture între Dow Jones, The Financial Times și editorul Sanoma Independent Media.
Bancherul respectiv a dat exemplul unei bănci importante care a anunțat deja că „vrea să ridice rata dobânzii la credite la 19%”. La aceste rate ale dobânzii, economia nu poate pur și simplu funcționa, a declarat bancherul pentru Vedemosti.
Moneda rusă s-a prăbușit până la un curs de 80 de ruble pentru un dolar și de 100 de ruble pentru un euro. Pe lângă creșterea ratei dobânzii, Banca Centrală a Rusiei a aruncat sume colosale de dolari pe piață pentru a stopa interesul speculatorilor pentru rublă. Fără rezultat.
„Ceea ce se întâmplă acum nu ne-am fi putut imagina nici în cele mai rele coșmaruri cu un an în urmă”, a declarat adjunctul președintelui Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Șvețov, potrivit Interfax.
Oficialul a explicat decizia Băncii Centrale de a crește dobânda la 17%:
„Credeți-mă, a trebuit să alegem între foarte rău și foarte foarte rău! Sper că experiența acumulată de-a lungul multelor crize îi va ajuta pe ruși să găsească soluții și să supraviețuiască. Sper din toată inima!”