Rusia impune sancțiuni pentru 77 de diplomați americani. Au primit interdicție de călătorie

Rusia impune sancțiuni pentru 77 de diplomați americani. Au primit interdicție de călătorie Sursa: Arhiva EVZ

Ca replică la sancțiunile dispuse de Statele Unite la adresa Rusiei, și a unor politicieni și oameni de afaceri, președintele rus a reacționat.

Vladimir Putin a semnat un decret, în baza căruia 77 de diplomați americani sunt declarați persoane indezirabile pe teritoriul Rusiei. Aceste persoane nu mai au dreptul de a intra în Rusia, până când măsura nu va fi revocată.

Șase din cei 77 de americani, interziși în Rusia, lucrează în Republica Moldova, în cadrul unor diferite organizații umanitare și sociale.

Pe lista anexată la decretul semnat de Putin, îi regăsim pe Karen Bonabi - consilier al Ministrului Apărării din Republica Moldova, pe Hanna Gardy - șefa unui ONG intitulat „Corpul Păcii”, și pe șeful biroului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în Moldova, Scott Hocklander.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, interdicție a primit și Stephanie Roland, directorul adjunct pentru Managementul Programelor în Moldova și Belarus al Institutului Republican Internațional, Charles Sweeder, directorul Financiar al ONG-ului „Ajutor Umanitar Internațional Moldova-Keystone”, dar și Charles Hooker, șeful ONG „Ajutor Umanitar Internațional Moldova-Keystone”.

Embargou total pe producția de aluminiu

La nivel de diplomație, măsura luată de Putin nu afectează în niciun fel politica externă a SUA. Persoanele interzise în Rusia, nu sunt diplomați de la vârful Departamentului de Stat al Statelor Unite și nici nu sunt implicate în lanțul deciziilor de la Washington.

De cealaltă parte, SUA a ales să impună Rusiei o taxă foarte mare pe aluminiul importat, ceea ce face prețul acestei materii prime necompetitiv pe piața americană, în raport cu produsele din Canada, Mexic, Spania sau Franța.

”Este un lucru pe care îl luăm în considerare dar un astfel de anunț nu este așteptat pentru această săptămână”, a declarat un oficial de la Washington, pentru jurnaliștii americani.

De asemenea, Bloomberg News scrie că o taxă de 200%, pentru aluminiul produs de Rusia, și importat în SUA, ar putea fi anunțată chiar în această săptămână.

Mai mult, decizia americanilor de a sprijini Ucraina, în războiul contra Rusiei, prin oferirea de tancuri, arme inteligente, rachete de mare precizie și tunuri, l-a enervat teribil pe Vladimir Putin.