Rusia, implicată în victoria Sheriff Tiraspol de la Liga Campionilor. Ce jocuri se mai fac în Transnistria. Istoria secretă
- Maria Dima
- 18 ianuarie 2022, 09:00
O echipă dintr-un colț uitat al Europei nu numai că se califică pentru cel mai prestigios turneu de fotbal din Europa, dar îl învinge pe unul dintre titanii continentului în primele etape ale competiției.
Construirea unui club de fotbal
Victoria lui Sheriff Tiraspol de la sfârșitul lunii septembrie în fața lui Real Madrid, învingând clubul spaniol cu 2-1, a reprezentat un șoc pentru toți iubitorii de fotbal. În acest sens, a ieșit la iveală că ascensiunea acestei echipe ascunde o poveste mult mai interesantă.
Sheriff Tiraspol face parte dintr-un imperiu de afaceri mult mai mare, fondat de doi bărbați care au un trecut destul de ciudat, care nu domină doar afacerile, ci și politica din Transnistria, o regiune a Moldovei, care se învecinează cu Ucraina și care este dependentă de Kremlin.
Compania creată de Viktor Gusan și Ilya Kazmaly, Sheriff Ltd., cuprinde supermarketuri, benzinării, companii de construcții, hoteluri, o rețea de telefonie mobilă, brutării, o distilerie, precum și un mini imperiu media al posturilor de radio și TV. Se spune că Sheriff Ltd. controlează aproximativ 60% din economia regiunii.
Cel mai cunoscut produs al lor este Sheriff Tiraspol, care a fost fondat în 1997. În ciuda legăturilor sale, echipa joacă și domină în liga națională de top a Moldovei. „Echipa de fotbal Sheriff Tiraspol este doar o parte a unui imperiu care controlează regiunea din punct de vedere economic”, explică Sabine von Lowis de la Centrul pentru Studii Est-Europene și Internaționale din Berlin, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Separatiștii pro-ruși din Transnistria și-au declarat independența față de Moldova în 1990, pe fondul îngrijorării că, Chișinăul va căuta reunificarea cu România, pe măsură ce Uniunea Sovietică se destrăma. Regiunea este acum împărțită în trei minorități etnice: ucraineni, ruși și moldoveni. Aproximativ jumătate dintre cei care locuiesc în Transnistria au cetățenie rusă.
Imperiul Sheriff
Transnistria, cu propria sa poliție de frontieră, armată și valută, nu a fost recunoscută la nivel internațional, dar Moscova sprijină în mod neoficial guvernul autodeclarat al separatiștilor, inclusiv aprovizionarea lor cu energie gratuită. Între 1.500 și 2.000 de soldați ruși sunt staționați, în prezent, în regiune.
Nu se cunosc prea multe despre trecutul celor doi fondatori ai clubului. În 1993, Gusan, în vârstă de 59 de ani, și Kazmaly, în vârstă de 58 de ani, au fondat holdingul de afaceri Sheriff, ajungând la o înțelegere cu primul lider de facto al Transnistriei, Igor Smirnov, care le-a permis celor doi potențiali oligarhi să preia supermarketurile controlate de stat.
În scurt timp, au apărut supermarketuri Sheriff, aprovizionate cu bunuri despre care se credea că ar fi fost procurate prin contrabandă. „De mai bine de un sfert de secol, Moldova nu reușește să controleze fluxurile comerciale de-a lungul porțiunii transnistrene a frontierei moldo-ucrainene”, explică Vladimir Thorik, editor la RISE Moldova, un proiect de jurnalism de investigație care face parte din Global Investigative Journalism și membru al Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției.
După cum au susținut cei de la RISE Moldova și multe alte trusturi de presă, Sheriff se presupune că și-a câștigat averea din comerțul ilegal cu țigări, alcool și alimente, dintre care o mare parte ar fi fost scoase ilegal prin portul ucrainean Odesa, aflat la 80 de kilometri distanță.
Transnistria, susținută de Sheriff
În prezent, legitim sau nu, imperiul Sheriff domină economia în regiunea separatistă a Moldovei, explică Michael Bobick, un savant american care a scris mult despre regiune și Sheriff. Sheriff a luat și alte bunuri din regiune, deoarece industria din epoca sovietică a fost scoasă la licitație. Valery Litskay, un oficial separatist și consilier al lui Smirnov, a jucat un rol cheie în procesul de privatizare. „Sheriff a câștigat licitația”, a declarat Litskay agenției de presă AFP pe 27 septembrie, explicând că oferă „cele mai bune prețuri și garanții” că fabricile „vor continua să funcționeze”.
Vadim Krasnoselsky, actualul lider al Transnistriei, a cărui campanie prezidențială a fost finanțată de Sheriff, salută compania drept „principalul contribuabil al regiunii”. „Ei creează noi locuri de muncă”, a spus el agenției de presă AFP în septembrie. „Sunt un partener de încredere. Se poate avea încredere în ei”.
În 1997, Gusan și Kazmaly au fondat FC Sheriff, cu un buget anual estimat la aproximativ 4,7 milioane de dolari. Sheriff a câștigat 19 titluri în 23 de ani, cu o listă de jucători în principal străini. Dar Sheriff Tiraspol este mai mult decât o echipă de fotbal, susține Mihai Isac, expert politic din Moldova. „Clubul de fotbal este implicat în diferite acțiuni menite să promoveze relațiile dintre Transnistria și Rusia”, a declarat recent Isac pentru Euronews.
În 2015, Interdnestrcom, o companie de telecomunicații aparținând imperiului Sheriff, a fost acceptată de Moscova să opereze în Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o din Ucraina cu un an mai devreme. Gusan are cetățenie ucraineană și deține terenuri și proprietăți în regiunile Kiev și Odesa din Ucraina.
Dincolo de proprietățile lui Gusan din străinătate, afacerile deținute de Sheriff sunt active și în afara spațiului rusesc. Mărfurile, de la textile la materiale de construcție, se îndreaptă către Europa de Vest, iar caviarul este vândut în Statele Unite și Japonia. Tirotex, un producător de textile care are legături cu Sheriff, exportă peste 40% din produsele sale în Italia.
Cum ajută fotbalul diplomația internațională
Calificarea în Liga Campionilor a reprezentat deja un avantaj financiar pentru Gusan și imperiul de afaceri Sheriff, echipa câștigând 18 milioane de dolari. În timp ce mulți din Moldova au aplaudat succesul echipei în Liga Campionilor, Mădălin Necșutu, reporter la Chișinău, spune că „succesul pe teren probabil că nu va aduce beneficii Transnistriei, darămite Moldovei.”
„Poate că cel mai mare premiu este lustruirea imaginii internaționale a Transnistriei, așa-numita „spălare sportivă” ”, susține Necșutu. "Liderii din Transnistria, cu mult ajutor din partea Rusiei, au încercat în ultimii ani să crească imaginea regiunii la nivel internațional. Dar ceea ce nu au putut realiza prin diplomația clasică, au obținut prin diplomația fotbalului".