Rusia a lovit la Harkov. Turnul local de televiziune s-a prăbușit

Rusia a lovit la Harkov. Turnul local de televiziune s-a prăbușit Sursa foto: Captura video

Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra orașului Harkov din Ucraina, distrugând turnul local de televiziune. Orașul este vizat cu regularitate de atacurile rusești, pentru a-i determina pe localnici să plece.

 

Imagini cu turnul de televiziune prăbușit sub lovitura unei rachete, cel mai probabil, au apărut pe rețelele sociale. În imagini se poate vedea cu obiectivul se rupe de la jumătate și se prăbușește. Mai mulți localnici au declarat că nu mai au semnal la televizor.

Rusia a lovit turnul de televiziune din Harkov

O rachetă rusească lansată luni, 22 aprilie, a lovit turnul de televiziune din Harkov. Momentul a fost surprins de localnici care au postat imaginile pe rețelele de socializare. Într-un astfel de clip se vede cum turnul se rupe de la jumătate și se prăbușește. Din acesta se ridică o coloană de fum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorul Harkov, Oleg Sînegubov, a declarat într-o postare pe rețelele sociale că Rusia a lovit infrastructura de televiziune din oraș

„În acest moment, există întreruperi ale semnalului digital TV”, a declarat guvernatorul regional Oleg Sînegubov.

Autoritățile au transmis că în acest atac nu au fost victime omenești.

Turnul de televiziune avea 240 de metri și s-a rupt în două, iar jumătatea superioară s-a prăbușit, a remarcat un jurnalist AFP. De menționat că aceast clădire a fost avariată încă din martie 2022, în primele zile ale atacului lansat din Rusia.

Kremlinul vrea să facă orașul de nelocuit

Orașul ucrainean este vizat cu regularitate de atacurile rusești. Armata rusă pune presiune pe localnici, cu aceste lovituri, încercând să-i determine să plece. Rusia vrea să facă orașul de nelocuit, așa cum s-a mai întâmplat și în cazul altor localități ucrainene.

Harkov este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, însă armata rusă nu are suficiente resurse pentru a-l lua cu asalt. Rusia a bombardat în mod intens orașul în ultimele luni. Loviturile au vizat, în principal infrastructura energetică, dar au ucis și civili cu ajutorul rachetelor, al bombelor cu planare și al dronelor.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a declarat că „aproape toată” producția locală de electricitate a fost distrusă de bombardamentele lansat de Rusia. Din acest motiv iarna viitoare va fi o adevărată provocare, a precizat el.

Tentativele recente ale Kremlinului de distrugere a infrastructurii energetice indică eforturi coordonate de a crea condiții care să facă Harkovul nelocuibil, a scris Bloomberg, citând oficiali ucraineni și occidentali.

Sursa: facebook/ captura video

Rusia transformă Harkov într-un alt Alep

Orașul Harkov, care găzduia peste 1,4 milioane de oameni înainte de război. Atacurile lansate din Rusia, după invazie au făcut ca mulți localnici să plece de aici. Aceștia se tem că ar putea deveni victime ale dronelor și rachetelor lansate de vecini.

Zilele trecute, primarul orașului avertiza că Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”. El făcea apel la politicienii americani să votee ajutorul militar pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, relatează The Guardian.

Igor Terehov a spus că Rusia a schimbat tactica și intenționează să distrugă alimentarea cu energie a orașului. El mai arăta că prin loviturile lansate, se dorește terorizarea celor 1,3 milioane de locuitori, motiv pentru care oamenii se confruntă cu întreruperi de curent pentru ore întregi.

„Avem nevoie de acest sprijin pentru a preveni ca Harkov să fie un al doilea Alep”, a spus Terehov, referindu-se la orașul sirian bombardat puternic de forțele guvernamentale ruse și siriene în apogeul războiului civil din Siria în urmă cu un deceniu.