Vladimir Putin nu se dezminte și, după doi ani de la primirea liderului sirian la Moscova, l-a invitat din nou pe Bashar al-Assad la discuții despre viitorul Siriei și „soluția politică”
Contextul primirii lui al-Assad la Soci, în stațiunea favorită a lui Putin de la Marea Neagră, trebuie interpretat în legătură directă cu momentul la care se desfășoară.
Ieri, Putin s-a întâlnit cu dictatorul sirian, iar azi se întâlnește cu președintele iranian Hassan Rouhani și cu cel turc, Recep Tayyip Erdogan, cu care va discuta despre situația din Siria și înlocuirea soluției militare cu un acord politic. Liderul de la Kremlin a anunțat că va discuta telefonic și cu Donald Trump și alți lideri din Orientul Mijlociu.
Bashar al-Assad, declarat de comunitatea internațională responsabil de moartea a zeci de mii de civili sirieni în ultimii șase ani, a devenit acum victorios în războiul din țara sa, cu sprijinul Rusiei.
Operațiunea militară, la final
Rusia vrea un consens internațional în privința păcii în Siria. „Avem încă un drum lung de parcurs înainte de a ajunge la o victorie totală asupra teroriștilor. Dar în ceea ce privește lupta noastră comună în Siria, operațiunea militară este, într-adevăr, la final”, i-a spus Putin lui Assad, într-o declarație transmisă de televiziunea rusă. „Acum cel mai important lucru este, desigur, să trecem la discuții politice și constat cu satisfacție că sunteți gata să lucrați cu toți cei care vor pa cea și o soluție (po litică)”, a afirmat el. Rușii au propus organizarea unui Congres al poporului sirian, care să includă toate grupurile etnice din țară și toate părțile implicate în acest conflict.
Prieteni europeni
Nu se poate ajunge prea ușor la un acord de pace, pentru că sunt două tabere cu interese diferite: Iranul, Rusia și gruparea Hezbollah l-au susținut pe Assad, iar SUA, Turcia și statele din Golf i-au sprijinit pe rebelii sirieni. Rusia nu va insista ca Assad să rămână la putere, dacă instituțiile statului rămân intacte, spun analiștii. Trupele guvernamentale siriene controlează acum 98% din teritoriul Siriei, a mai spus Putin, care s-a întâlnit, ieri, și cu unul dintre prietenii săi europeni, omologul ceh Milos Zeman, sosit întro vizită de cinci zile în Rusia, alături de o delegație economică.
„Dezbină și stăpânește”, deviza aplicată în Alep
În decembrie 2016, când regimul sirian a preluat controlul asupra orașului sirian Alep, când ultimul luptător rebel a părăsit districtul de est, orașul a căzut în mâinile a trei autorități: agențiile de securitate ale statului, milițiile pro-regim și Partidul Baath, explică analiștii de la Chatham House.
Șantajează și ucid civili
După preluarea controlului, agențiile de securitate și-au impus liderii în zonă și au dat mână liberă milițiilor loiale, care amenință și șantajează localnicii.
Sursa citată explică cum serviciile de securitate exploatează acum locuitorii din motive economice și militare. În special în cartierele din est, civilii care se întorc acasă lor sunt verificați, iar membri ai familiilor sunt arestați, pentru că n-au efectuat serviciul militar obligatoriu.
De la începutul lui 2017, mulți bărbați sub 40 de ani au fost reținuți și forțați să se alăture armatei, ca rezerviști, apoi trimiși să lupte contra ISIS, în estul și sud-estul Alepului, până în deșerul Badia.
Surse suplimentare de venit
În vestul orașului, locuitorii au devenit sursă de venit a agențiilor de securitate, care au campanii de recrutare pentru a-i extorca pe bogați - aceștia plătesc taxe lunare, pentru ca fii lor să fie lăsați în pace sau să fugă din Siria.
Grupările ucid civili și răspândesc teamă în rândul populației din Alep. Răpesc, jefuiesc, înființează bordeluri și vând droguri, pentru a-și rotunji veniturile.