Rusia evacuează 150.000 de oameni, Zelenski merge în SUA cu „planul de victorie"

Zelenski merge în SUA, la Joe Biden, cu "planul de victorie" / Sursa foto: Facebook

Rusia ia măsuri disperate în încearcarea de a recăpăta controlul localităților pierdute în regiunea Kursk. În același timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, merge în SUA, pentru a-i prezenta lui Joe Biden un aşa-numit "plan de victorie". 

La mai mult de o lună de la incursiunea armatei ucrainene în Kursk, rușii au trecut la o contraofensivă puternică. Ei au ordonat, luni, evacuarea obligatorie a localităţilor situate în apropierea graniţei cu Ucraina.

150.000 de localnici evacuați

"Pe baza informaţiilor operaţionale, pentru asigurarea securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din districtele Rilski şi Homutovski situate într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina", a indicat guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov. Circa 150.000 de localnici au fost evacuaţi până în prezent din această provincie.

Ministerul rus al Apărării susține că a recăpătat până în prezent controlul asupra a 12 localităţi, dar că armata ucraineană lansează contraatacuri pentru a împiedica trupele ruse să creeze o fâşie de securitate la graniţă. Ieri, alte două localităţi ar fi fost recucerite în Kursk: satul Borki, la circa 14 kilometri sud-est de Sudja și satul Uspenovka, aflat chiar la graniţa cu Ucraina, la sud de oraşul Snagost.

Zelenski merge în SUA cu "planul de victorie"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intenționează să-i facă o vizită în SUA aliatului său, Joe Biden. Deși datele acestei vizite nu au fost anunţate, Zelenski ar urma să țină un discurs, pe 25 septembrie, în faţa Adunării Generale a ONU. Cu o zi mai devreme, Biden îşi va susţine discursul în ziua inaugurală a sesiunii acestei adunări.

Zelenski susține că are un “plan de victorie”, pe care își dorește să-l prezinte posibililor succesori ai lui Biden, democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump.

Planul ar consta într-un "set de soluţii interconectate care vor oferi Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri pentru a aduce acest război pe calea păcii', a spus Zelenski, care şi-a denumit iniţiativa de asemenea ca planul "4+1".

Ofensiva din Kursk, pregătită în mare secret

cancelarul german Olaf Scholz. Sursa foto: faceboock / Olaf Scholz

La doi ani şi jumătate de la începutul războiului, Ucraina a lansat pe 6 august un asalt transfrontalier fără precedent în regiunea rusă Kursk. Volodimir Zelenski a susţinut că armata sa a cucerit zeci de localităţi şi a provocat evacuarea a mii de oameni.

"Ucraina şi-a pregătit operaţiunea militară în regiunea Kursk în mare secret şi fără niciun feedback", a afirmat, atunci, cancelarul german Olaf Scholz.

"Prin urmare, monitorizăm îndeaproape evoluţia situaţiei", a menţionat Scholz, adăugând că ar putea fi vorba de o "operaţiune foarte limitată din punct de vedere al spaţiului şi probabil şi al timpului".