Rusia este unicul stat care are interes în escaladarea tensiunilor în Republica Moldova

Rusia este unicul stat care are interes în escaladarea tensiunilor în Republica Moldova Sursa foto: Dreamstime.com

Provocările din regiunea transnistreană, precum cele cu dronă, sau elicopter, explodate la baze militare de dincolo de Nistru, au menirea să justifice agresiunea rusă și să creeze tensiuni în Republica Moldova. Declarația a fost făcută la Radio Chișinău, de către politologul Octavian Țîcu, doctor în istorie.

„Să se știe clar că unicul agresor și unicul stat care vrea într-adevăr să pornească un război aici și să tensioneze situația este Federația Rusă. Oamenii nu-și doresc un război. Cine își dorește să genereze această ostilitate este Federația Rusă, își dorește să creeze panică în Republica Moldova, inclusiv în partea dreaptă a Nistrului.

Pentru că acest lucru ar turna apă și mai mult la situația noastră de incertitudine și de dificultate în care ne aflăm din cauza războiului și ca rezultat al dificultăților pe care le întâlnim în războiul hibrid pe care Rusia îl face. Și toate acestea sunt pentru a oferi Rusiei un justificativ pentru o eventuală intervenție”, a declarat Octiavia Țîcu.

Aliații occidentali, unicul sprijin pentru Republica Moldova

Comentând vizitele guvernatoarei regiunii găgăuze Evghenia Guțul, la Moscova, unde a făcut declarații secesioniste și împotriva cursului european al Republicii Moldova, fostul deputat Octavian Țîcu a spus că aceste gesturi sunt pasibile de a fi condamnate.

Ne puteți urmări și pe Google News
Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei

Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei / Sursa foto: Facebook

„Există suficiente legi în Republica Moldova penale, civile și constituționale, care pot inculpa astfel de declarații. Un conducător al unei regiuni din Republica Moldova are niște prevederi constituționale în care se încadrează și care îl obligă să aibă un comportament, cu atât mai mult că este și un membru al Guvernului Republicii Moldova, chiar dacă nu participă. Astfel, aceste încălcări, la fel ca și încălcările anticonstituționale ale lui Dodon în perioada în care îi dicta lui Iaralov principiile de federalizare, sunt pasibile de a fi condamnate, pentru că sunt anticonstituționale, la fel ca și dosarul deschis în anul 2014 împotriva lui Dodon, Vlah și Ion Ceban care atunci au făcut referendum în Găgăuzia”, a mai spus Octavian Țîcu.

Politologul a atras atenția că separatismul se hrănește din slăbiciunea statului Republicii Moldova și a instituțiilor sale: ”În astfel de situații, avem nevoie de precauție și să demontăm aceste acțiuni cu reacții prompte, în parteneriat cu aliații noștri occidentali, care la acest moment sunt unicul sprijin pentru cetățeni și unica garanție de securitate”.