Gloria din timpul Războiului Rece. În timpul Războiului Rece, dimensiunea forțelor sovietice a fost masivă, dar combinația armamentului avansat cu noua tehnologie fac forțele sovietice o amenințare și mai nefastă în prezent. În anii 1980, Uniunea Sovietică a operat mii de vehicule blindate și a avut acces la patru milioane de soldați, scenariu care prezenta o amenințare de zeci de ani de invazie, condusă de ruși în Europa de Vest. Amenințarea unei invazii sovietice pe continentul european a inspirat creșterea producției de arme nucleare și o serie de inovații, precum tancul Abrams, elicopterul de atac Apache, bombardierul B-2 și avioanele de luptă F-15.

În prezent, forțele terestre ale Rusiei, pot fi din punct de vedere numeric puțin mai mici decât erau în timpul Războiului Rece. Amenințarea vine de la platformele de arme pe care le are Rusia, precum luptătorul Su-57, tancul T-14 și apărarea antiaeriană S-400, ca să nu mai vorbim de rachetele hipersonice și armele nucleare tactice.

Armata rusă are aproximativ un milion de militari activi și două milioane de forțe de rezervă. În timpul Războiului Rece, armata rusă avea până la patru milioane de membri. Armata rusă este listată ca având peste 4.000 de avioane și 1.500 de elicoptere. La sol, ar fi 13.000 de tancuri, 27.000 de vehicule blindate și aproape 6.000 de tunuri autopropulsate pentru artilerie.

Marea Neagră, o zonă de interes pentru Rusia

Chiar dacă în prezent, armata rusă nu are aceeași forță convențională ca în Războiul Rece, ei au depus eforturi atât pentru modernizarea, cât și pentru menținerea armamentului și a platformelor mecanizate. Rezervorul rusesc T-72 a fost modernizat de mai multe ori de la construcția sa inițială din 1970.

În cele din urmă, în ceea ce privește puterea maritimă, marina rusă este evaluată ca având 600 de nave, un portavion, 15 distrugătoare și 63 de submarine. Marea Neagră este o zonă semnificativă pentru Rusia, atât din punct de vedere strategic, cât și economic și geopolitic, deoarece contribuie la asigurarea accesului la Marea Mediterană, a spus National Interest.