Rusia eliberează deținuți, pentru a lupta în Ucraina. 1.500 de prizonieri s-ar fi înscris pe lista celor trimiși la război

Rusia eliberează deținuți, pentru a lupta în Ucraina. 1.500 de prizonieri s-ar fi înscris pe lista celor trimiși la război Sursa: Dreamstime.com

Forțele ruse le oferă prizonierilor amnistia dacă sunt de acord să lupte în Ucraina, semn că Moscova recurge la măsuri disperate pentru a găsi întăriri pentru lupta sa din Donbas.

Associated Press a raportat un caz în care au fost implicați cel puțin 11 prizonieri din Sankt Petersburg, care au fost abordați de bărbați în uniformă și cărora li s-a prezentat opțiunea de a lupta în Ucraina, în schimbul libertății lor. Publicația a citat o femeie sub anonimat, al cărei iubit era închis și a fost abordat cu o astfel de propunere.

Soldații ruși, eliberați pentru a lupta în Ucraina

Insider nu a putut verifica acuratețea raportului. Cu toate acestea, se aliniază cu rapoartele serviciilor secrete britanice din iulie, care spuneau că Grupul Wagner – care are mercenari legați de Kremlin dislocați în Ucraina – ar putea încerca să recruteze oameni încarcerați. Femeia anonimă a declarat că iubitul ei nu a acceptat oferta. Opt dintre cei 11 voluntari au murit în luptă în Ucraina. Unul dintre ei a spus că regretă decizia și crede că nu se va întoarce în viață, a spus ea pentru presă.

Nu este clar dacă acest caz specific implică Grupul Wagner, dar Vladimir Osechkin, fondatorul unui grup pentru drepturile prizonierilor numit Gulagu.net, a declarat că grupul de mercenari a încercat să recruteze deținuți în șapte regiuni din Rusia. El a estimat că aproximativ 1.500 de prizonieri s-au înscris pentru a merge la război.

Ne puteți urmări și pe Google News

Osechkin a declarat că aceste informații au venit de la deținuți și de la rudele lor, inclusiv de la mulți voluntari care l-au contactat ulterior și au spus că nu mai doresc să fie dislocați. El a spus că Grupul Wagner a abordat inițial prizonierii cu experiență militară sau în ce privește aplicarea legii. Cu toate acestea, eforturile de recrutare s-au extins dincolo de astfel de cerințe.

Cu cât sunt plătiți soldații ruși din Donbas

În ultimele șase luni, au apărut mai multe rapoarte despre trupele ruse care au încercat să renunțe la desfășurarea de forțe în Ucraina, deoarece invazia Moscovei a intrat în impas. Pentagonul a estimat că Rusia a înregistrat aproximativ 80.000 de victime în Ucraina, comparativ cu cei 160.000 de soldați pe care îi adunase în jurul granițelor Ucrainei înainte de începerea invaziei. În încercarea de a atrage mai mult personal, Rusia a oferit bonusuri mari noilor recruți, a căror valoare este de aproximativ 5.200 de dolari.

Potrivit Washington Post, 70% din armata Rusiei este compusă din soldați contractați care servesc timp de aproximativ trei ani și sunt plătiți cu 1.100 de dolari pe lună pentru serviciul lor. Citând activiști pentru drepturile omului din Rusia, Deutsche Welle a raportat că soldații din Ucraina care doresc să se întoarcă acasă sunt cunoscuți ca „refuseniks” în armata rusă și au fost ținuți în închisori sau în lagărele de muncă din regiunea Donbas, potrivit Business Insider.