După invadarea Ucrainei, președintele Vladimir Putin are mai puțini aliați. „Nimeni nu vrea un aliat care să devină o răspundere”, a declarat Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice de la Universitatea Duke.
Consecințele războiului
„Cred că putem vedea deja consecințele prin faptul că cel mai activ sprijin vine din Iran și Coreea de Nord”, a adăugat el. Relația Rusiei cu unii aliați păre să fie și mai instabilă în această săptămână. Prim-ministrul armean, Nikol Pashinian, a declarat că țara a anulat planurile de a găzdui exerciții militare rusești. Atât Armenia, cât și Rusia sunt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară formată din șase state post-sovietice pe care Putin le-a prezentat drept omolog al NATO.
De asemenea, criticile din partea Beijingului au părut să se intensifice, deoarece The Financial Times a prezentat că mai mulți oficiali chinezi au încercat să distanțeze China de invazia Ucrainei și și-au exprimat neîncrederea în Putin. „Putin este nebun”, a declarat un oficial chinez. „Decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui să urmeze Rusia”.
Invazia Ucrainei a făcut Rusia să se izoleze și mai mult. SUA și aliații săi au emis sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei. Finlanda și Suedia, două țări neutre, nealiniate din punct de vedere istoric sau militar, s-au hotărât să adere la NATO. UE a luat măsuri pentru a pune capăt dependenței sale de aprovizionarea cu energie a Rusiei. Într-adevăr, războiul a unit Occidentul împotriva Rusiei.
Între timp, războiul a complicat și relațiile Rusiei cu China și India, doi parteneri comerciali care au refuzat să instituie sancțiuni și au continuat să cumpere produse energetice rusești. Când Consiliul de Securitate al ONU a votat în septembrie pentru a condamna anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene ca fiind ilegală, ambele țări s-au abținut.
Parteneriatul Chinei cu Rusia
Deși China nu a oferit o susținere totală invaziei Ucrainei de către Rusia, nici nu a redus semnificativ legăturile cu Moscova, în ciuda criticilor tot mai mari și a comentariilor recente ale oficialilor chinezi. Beijingul a mers pe o linie clară de când a început războiul, manifestând uneori nerăbdare față de războiul Rusiei în Ucraina.
„Aliații lui Putin nu „se întorc împotriva lui”, ci își exprimă doar nemulțumirea față de dificultățile pe care le provoacă războiul din Ucraina”, a adăugat Robert English, profesor la Universitatea din California de Sud, care studiază Rusia, Uniunea Sovietică și Europa de Est, potrivit Business Insider.