Rusia deschide un nou front, în sud-estul Ucrainei

Rusia deschide un nou front, în sud-estul Ucrainei

Lupte grele s-au purtat, ieri, în Ucraina, după ce vehicule blindate rusești cu însemne ale „republicii” Donețk au trecut granița, în a doua invazie în această țară

Ucraina și puterile occidentale acuză Rusia că înarmează rebelii de luni de zile, dar Moscova neagă aceste informații. Militari ruși, însoțiți de tancuri, TAB-uri și camioane militare au pătruns pe teritoriul ucrainean, pe lângă punctul vamal Novoazosk.

Mariupol rămâne sub control guvernamental

Mariupol, un port important la Marea Azov, se află sub controlul forțelor guvernamentale ucrainene, care au alungat rebelii din oraș în iunie, după mai multe săptămâni de lupte dure.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate ucrainean a declarat că forțele guvernamentale cotrolează încă Mariupol și drumul spre Novoazovsk. „Militari ruși au încercat, deghizați în separatiști, să deschidă un nou front al confruntărilor militare”, în sud, într-o a doua regiune, după ce luptele dure de până acum s-au purtat mult mai în nord, a spus Andri Lișenko. El a precizat, însă, că există suficiente resurse pentru a respinge orice atac.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin, a anunțat că această coloană a fost oprită de grăniceri, iar „luptele sunt în desfăşurare”.

Mariupol este un oraș din sud-estul Ucrainei, cu 500.000 de locuitori, la 50 km de frontiera rusă şi 110 km sud de Doneţk. Oraşul a participat la referendumul din 11 mai pentru obţinerea autonomiei faţă de Kiev, dar a rămas sub controlul forţelor ucrainene. În ciocnirile care au avut loc în 9 mai, în oraş au murit 10 oameni, iar câteva zile mai târziu rebelii proruşi au fost respinşi.

Autorităţile regionale au difuzat, ieri, un mesaj menit să calmeze spiritele printre locuitori, în care spuneau că administrația „funcționează normal” şi că membrii acesteia nu şi-au părăsit posturile.

Întâlnire Putin-Poroșenko

Întrebat despre coloana de 12 blindate rusești, care a pătruns pe teritoriul ucrainean, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat: „Nu am astfel de informații, dar la ora actuală există multă dezinformare despre incursiuni false”.

Preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, ar putea avea, azi, o reuniune bilaterală la Minsk. „Aşa cum ştiţi, noi îl recunoaştem pe Poroşenko şi sperăm că va folosi mandatul de încredere pe care l-a primit în urma alegerilor de pe 25 mai”, a precizat Serghei Lavrov.

„250 de mercenari ruși au fost uciși” în Ucraina

Circa 250 de „mercenari ruşi” au murit în ultimele confruntări armate din estul separatist al Ucrainei, a anunțat, ieri, Comandamentul militar ucrainean. „În ciuda intensificării acţiunilor inamicului şi a contraatacurilor sale, trupele angajate în operațiunea antiteroristă își păstrează pozițiile și provoacă teroriștilor pierderi grele”, potrivit unui comunicat oficial.

Pierderi de ambele părți

Conform textului, în ultimele operaţiuni „au fost anihilaţi circa 250 de mercenari ruşi şi au fost distruse 8 tancuri ale inamicului, 10 transportoare blindate, 3 lansatoare de rachete și o piesă de artilerie”. Armata ucraineană a mai anunţat că poziţiile trupelor sale au fost atacate de insurgenţii proruşi cu artileria şi cu arme uşoare, în mai multe localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, dar nu a oferit date despre pierderile suferite de trupele guvernamentale. Anterior, rebelii au anunțat lansarea unei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor pierdute în faţa armatei.

Conform ultimul bilanţ al victimelor, furnizat de Consiliul ucrainean pentru Securitate şi Apărare, de la începerea operaţiunilor împotriva separatiştilor rusofoni, în luna aprilie, au fost uciși 722 de militari ucraineni și 2.625 au fost răniți.