Rusia deschide arhivele secrete privind acordul de la Munchen

Rusia a deschis astăzi arhive clasate secret de stat privind semnarea în 1938 a acordului de la Munchen, care i-a permis lui Hitler să anexeze regiunea sudetă a Cehoslovaciei, anunţă AFP.

Acordul a fost încheiat între Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia, reprezentate de Adolf Hitler, Edouard Daladier, Neville Chamberlain şi Benito Mussolini, în absenţa preşedintelui cehoslovac, Edvard Bene şi a marcat sfârşitul Cehoslovaciei ca stat independent.

Printre documentele serviciilor sovietice, care datează din 1938 şi care au rămas secrete timp de 70 de ani, se numără scrisori adresate de către ambasadorii britanic şi francez la Praga premierului cehoslovac, în care încercau să îl convingă să permită anexarea regiunii Sudeţilor de către Germania pentru "a păstra pacea în Europa", sau schimburi de scrisori între ambasadori europeni şi Guvernele lor.

Reunificată după cel de-al doilea Război Mondial, Cehoslovacia a trecut în sfera de influenţă a URSS în 1948. Ţara şi-a redobândit independenţa în 1989, după Revoluţia de catifea. În 1993, s-a separat în două entităţi, Republica Cehă şi Slovacia.