Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat o nouă strategie națională de securitate, care descrie extinderea NATO ca pe o amenințare la adresa țării sale. Documentul precizează că „politica internă și cea externă” a atras o contra-acțiune din partea SUA și a aliaților lor. Și acuză aceste state, membre NATO; de dorința de a domina afacerile globale.
Conflictul din Ucraina, care a început în 2014, a condus la o deteriorare importantă a relațiilor dintre Rusia și Occident.
Noua Strategie Națională de Securitate a fost semnată de Putin, joi, și este cel mai recent dintre documentele care critică dur Alianța Nord-Atlantică.
În 2014, Rusia a anunțat că-și modifică doctrina militară pentru a lua în considerare criza din Ucraina și prezența NATO în Europa de Est.
Consilierul liderului de la Kremlin, Mihail Popov, a declarat, la vremea respectivă că extinderea NATO din ultimii ani înseamnă că Alianța se apropie tot mai mult de granițele Rusiei și este o „amenințare externă” la adresa țării sale. Albania și Croația s-au alăturat NATO în 2009. În 2011, alianța a recunoscut patru candidați: Bosnia, Georgia, Macedonia și Muntenegru. Strategia Națională de Securitate a Rusiei se modifică o dată la șase ani.
Putin vrea ca Occidentul să știe că Rusia are dreptul de a amenința foștii săi vecini din URSS, ca parte a sferei sale de influență.
Noua versiune a documentului spune că Rusia își întărește armata, pe fondul noilor amenințări la adresa securității naționale „care au un caracter complicat și interdependent!. Documentul spune că recentele decizii ale NATO legate de întărirea potențialului armatei în jurul granițelor rusești constituie o încălcare a normelor legislației internaționale.
Putin este hotărât ca prin intervenția sa în Siria și Ucraina să își arate mușchii, pentru ca SUA, în special, să vadă că Rusia este un partener egal ale cărui interese trebuie luate în seamă.