Evenimentul Zilei > International > Rusia contraatacă: va interzice importul produselor din carne din Polonia și Lituania
Rusia contraatacă: va interzice importul produselor din carne din Polonia și Lituania

Rusia contraatacă: va interzice importul produselor din carne din Polonia și Lituania

Rusia intenţionează să suspende începând cu 7 aprilie toate importurile de produse finite din carne din Polonia şi Lituania, a anunţat astăzi un oficial al Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor), citat de agenţia de presă ITAR-TASS.

Rusia pregăteşte o scrisoare prin care va adopta aceleaşi măsuri pe care le-a luat Belarusul – partenerul său din Uniunea vamală – în ceea ce priveşte restricţionarea importurilor tuturor tipurilor de produse finite din carne din Polonia şi Lituania, a explicat oficialul citat.

Această interdicţie va intra în vigoare de la 7 aprilie 2014 până la încheierea inspecţiei la companiile poloneze şi lituaniene, care exportă produse din carne în Rusia, a adăugat el.

Rosselhoznadzor susţine că a luat decizia respectivă din cauza poziţiei puţin constructive a ţărilor care au participat la negocierile în problema siguranţei alimentare a produselor din carne, care s-au desfăşurat la sfârşitul lunii martie.

Interdicţia la importurile produselor din carne de porc din toate ţările membre ale Uniunii Europene a fost introdusă de Rusia la 30 ianuarie ca urmare a apariţiei unui focar pestă porcină africană pe teritoriul UE.

Justificându-şi această din urmă decizie, Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă a afirmat că pe teritoriul Poloniei şi Lituaniei sunt utilizate tehnologii de producţie care fac posibilă înlocuirea unei surse de materie primă cu alta. Mai exact, produsele prezentate ca fiind fabricate din carne de pasăre să conţină, de fapt, carne de porc. Rosselhoznadzor mai susţine că tratamentul termic nu distruge întotdeauna virusul pestei porcine, astfel încât există riscul ca virusul să ajungă pe teritoriul rus prin intermediul produselor finite din carne.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.