Rusia îşi înnoieşte şi modernizează parcul de tehnică militară terestră, precum şi avioanele şi navele maritime militare.
Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu a anunțat că a realizat un contract cu firma Sukhoi Aircraft Company pentru fabricarea a 20 de avioane de luptă Su-34.
„Săptămâna trecută, a fost semnat un contract între Ministerul Apărării și Compania de Avioane Sukhoi privind construirea a aproximativ 20 de bombardiere din prima linie Su-34", a spus sursa.
Serghei Shoigu a adăugat că acest contract implică aeronave Su-34 standard cu anumite modificări bazate pe experiența operației a câteva zeci de bombardiere de acest tip achiziționate anterior pentru trupe.
Aeronava va integra cea mai recentă suită aviatică dezvoltată în cadrul lucrărilor de proiectare experimentală Sych.
Lucrarea de proiectare experimentală Sych a fost finalizată în 2019.
„De asemenea, gama de arme lansate prin aer, pe care Su-34 va putea să o folosească, crește semnificativ în procesul acestei lucrări", a spus sursa.
Avionul supersonic multirol Su-34 este desemnat să lovească atât la sol, cât și la ținte aeriene, zi și noapte, în orice condiții meteorologice. Ca armament de bază, avionul poartă rachete aer-sol și aer-aer.
Primul contract pentru livrarea a 32 de avioane Su-34 către Ministerul Apărării a fost semnat în 2008. În prezent, Novosibirsk Aviation Enterprise (sucursală a companiei de avioane Sukhoi) finalizează producția de bombardiere Su-34 în cadrul contractului semnat cu Ministerul Apărării în 2012 pentru livrarea a 92 de avioane trupelor.
Menționăm că, două avioane ruseşti de tipul Su-34 s-au ciocnit anul trecut în aer în timp ce survolau Strâmtoarea Tătară (care desparte insula Sahalin de Asia continentală şi care leagă Marea Ohotsk la nord cu Marea Japoniei) în regiunea Habarovsk (Extremul Orient rus), în urma incidentului comandamentul Forţelor aeriene ruse decizând să consemneze la sol întreaga flotă de bombardiere Su-34
Cauza incidentului nu este cunoscutănici acum, o anchetă urmând să elucideze circumstanţele producerii coliziunii. Una din versiunile luate în considerare este că piloţii nu au reuşit să calculeze distanţa dintre cele două avioane care să nu le pună în pericol în timpul survolului, iar o altă vizează o situaţie de urgenţă la bordul unuia dintre bombardiere, ceea ce a dus la coliziune, potrivit defence-blog.com