Rusia, China şi Iranul au programate manevre militare în Siria în viitorul apropiat

Aplicaţii militare comune, cu implicarea trupelor din China, Rusia şi Iran sunt prevăzute în viitorul apropiat în Siria, teatrul unor sângeroase violenţe în prezent, transmite marţi canalul de televiziune interarab Al Arabiya, cu sediul în Dubai, făcând referire la agenţia iraniană de presă Fars.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării a respins, azi, informaţia potrivit căreia trupele ruse vor participa la ample exerciţii militare pe teritoriul Siriei, subliniind că astfel de informaţii au ca scop escaladarea situaţiei din Siria, relatează Interfax. "Apariţia unei asemenea dezinformări în mass-media, care citează surse din structurile speciale sau "date din satelit", urmăreşte escaladarea atmosferei din Siria, dar nu reflectarea situaţiei reale", afirmă biroul de presă al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă. Canalul de televiziune interarab Al Arabiya, cu sediul în Dubai, a anunţat că "aplicaţii militare comune, cu implicarea trupelor din China, Rusia şi Iran sunt prevăzute în viitorul apropiat în Siria", teatrul unor sângeroase violenţe. Relatarea canalului de televiziune citat a fost preluată de mai multe instituţii media ruse, între care şi Interfax.

Aceste manevre vor fi cele mai ample din ultimul timp în Orientul Mijlociu, antrenând circa 90.000 de militari, conform surselor citate, preluate de Agerpres.

Egiptul, conform Al Arabiya, ar fi autorizat deja traversarea Canalului Suez de către 12 nave ale marinei chineze, care urmează să ajungă în următoarele două săptămâni pe coasta siriană. Potrivit aceluiaşi post de televiziune, citat de Interfax, la manevre vor participa de asemenea 400 de avioane, 1.000 de tancuri, precum şi câteva nave de război ruseşti, între care submarine, distrugătoare şi un portavion.

Siria, la rândul său, ar intenţiona să testeze rachete din clasa "sol-aer" şi sisteme antirachetă.

Luni, un responsabil din cadrul marinei ruse a spus că două nave de desant, Nikolai Filcenkov şi Cezar Kunikov, din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră ar putea să asigure în caz de necesitate securitatea bazei navale ruse din portul sirian Tartus.

Marţi, una din aceste nave de desant părăsise portul Sevastopol, unde se află dislocată Flota rusă din Marea Neagră, însă un alt oficial rus declarase pentru RIA Novosti că vasul se îndreaptă spre poligonul de trageri pentru nişte teste şi nu spre Marea Mediterană.