Rusia a dat ultimatum fără loc de întors companiilor occidentale, inclusiv Cisco, IBM şi SAP unde, li se cere, să se supună cerinţelor venite de la autorităţile din Moscova pentru a accesa codul sursă al produselor, în contextul în care Rusia a fost acuzată de un număr destul de mare de atacuri cibernetice asupra statelor occidentale, iar cel mai recent este Rusiagate - implicarea în ultima campanie electorală din SUA.
Rusia cere tranşant companiilor de tehnologie din Vest să le permită să analizeze codul sursă al produselor de securitate, precum aplicaţii antivirus şi software, care conţin elemente de criptare înainte să permită produselor să fie importate sau vândute în ţară.
În timp ce câteva firme americane susţin că au acceptat cererea Rusiei pentru a-şi păstra accesul la piaţa tehnologiei din Rusia, compania Symantec a oprit analizele codului sursă asupra problemelor de securitate.
Oficialii din Statele Unite susţin că au avertizat firmele asupra riscului de a permite Rusiei să analizeze codul sursă al produselor, din cauza temerilor că ar putea fi folosite în atacurile cibernetice. Reprezentanţii instituţiilor din Statele Unite susţin că au autoritatea pentru a opri această practică doar dacă restricţionează aplicaţiile militare sau încalcă sancţiunile din Statele Unite.
Cerinţele sunt transmise de Serviciul Federal de Securitate (SFS) din Rusia, despre care guvernul Statelor Unite susţine că a luat parte la atacurile cibernetice din cadrul campaniei prezidenţiale din 2016 a lui Hillary Clinton şi la atacul celor 500 de milioane de conturi de email Yahoo, din 2014. SFS a negat implicarea atât în alegerile electorale, cât şi în atacul care a vizat compania Yahoo, titrează go4it.ro.
Nevoite, pe lângă IBM, Cisco şi SAP, Hewlett Packard Enterprise şi McAfee au permis Rusiei să realizeze analize asupra codului sursă al produselor, potrivit unor surse citate de Reuters. Dacă firmele de tehnologie refuză cererea Serviciului Federal de Securitate de a analiza codul sursă, aprobarea produselor poate fi amânată sau resprinsă, potrivit procurorilor din Statele Unite.