Rusia, câștigătoare după atacul rafinăriilor din Arabia Saudită

Rusia, câștigătoare după atacul rafinăriilor din Arabia Saudită

Creșterea prețului la petrol este în general o veste bună pentru Rusia, al doilea producător mondial de țiței

Este de așteptat ca Rusia să fie marele câștigător după atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, care a avut ca scop reducerea producției și exacerbarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, spun analiștii.

"Pentru Rusia, efectele pe termen scurt sunt favorabile", a declarat Nigel Gould-Davis, cercetător asociat la Chatham House și fost diplomat britanic la Moscova. „Creșterea veniturilor rezultate din creșterea prețurilor petrolului va fi binevenită. Dacă Rusia poate oferi, de asemenea, volume mai mari la acest preț pentru a contribui la umplerea golului lăsat de căderea exporturilor saudite, cu atât mai bine”, a declarat acesta, citat de Moscow Times.

Pentru guvernul rus, fiecare creștere de 1 dolar a prețului petrolului generează venituri suplimentare de 7,5 milioane de dolari pe zi, a declarat Chris Weafer, analist la Macro Advisory. Aceasta ar însemna o mană cerească de 65 de milioane de dolari chiar de luni, având în vedere creșterea prețurilor.

Acțiunile gigantului rus Rosneft au crescut, de asemenea, cu 5% într-o zi pentru o piață bursieră rusă care a urcat deja cu 30% în acest an. Citigroup a eclarat într-o notă de cercetare că Rosneft este "în cea mai bună poziție" entru a profita de agitația pieței petroliere.

Perspectivele pentru prețurile petrolului au fost negative din cauza slăbirii economiei globale, dar atacul asupra rafinăriilor Saudi Aramco a declanșat o reevaluare de mai multe miliarde de dolari.

„În viitor, va exista acum o primă de risc încorporată în prețurile petrolului care reflectă pierderea producției saudite și vulnerabilitatea infrastructurii sale petroliere. Arabia Saudită este principalul producător mondial, capabil să crească și să reducă producția de petrol cu ​​câteva milioane de barili pe zi într-un timp foarte scurt. Această capacitate nu mai este disponibilă ", a declarat Jeffrey Halley, Senior Market Analyst la OANDA.

Ed Morse, analist Citigroup, a opinat: „Arabia Saudită are nevoie de cinci zile sau mai mult pentru a readuce petrolul în producție. Nu există decât o singură concluzie rezonabilă după atacurile cu drone din acest week-end asupra infrastructurii regatului saudit: această infrastructură este extrem de vulnerabilă la atacuri, iar piața nu a valorizat mereu prețul petrolului”.

În plus, atacul din Arabia Saudită ar putea antrena o orientare crescută a cumpărătorilor de petrol către Rusia.

"Pe termen mai lung, aceasta consolidează reputația unor țări precum Rusia, care nu sunt considerate a avea aceleași riscuri de aprovizionare", a declarat Charles Robertson, economist șef la Renaissance Capital.

„Rusia nu a avut niciodată o problemă în furnizarea de gaz către Europa de Vest în cei 45 de ani ai Războiului Rece, fără a mai vorbi de atacuri teroriste. Rusia cunoaște bine securitatea aprovizionării”.

„Europa și Asia vor fi acum mult mai sensibile la securitatea energetică. Rusia a fost întotdeauna un partener energetic de încredere. În ciuda contaminării gazoductului Droujba la începutul acestui an, Rusia rămâne un partener foarte sigur. În timp ce Orientul Mijlociu, chiar dacă are mai multă energie, este mult mai vulnerabil. Acum, că au fost atacate cele mai securizate instalații petroliere din lume, întrebările legate de aprovizionarea din Orientul Mijlociu sunt din ce în ce mai mari. În mod implicit, ajută Rusia”, estimează Macro Advisory.

În plus, notează Alexei Klebnikov, un expert al Consiliului pentru afaceri internaționale, fondat de Kremlin, atacurile asupra infrastructurii saudite ar putea duce la determinarea tot mai mare Riadului de a cumpăra sisteme de apărare anti-rachetă S-400, un contract foarte profitabil pe mai mulți ani.

Contractul dintre Rusia și Turcia pentru furnizarea de S-400 s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari.

Luni, președintele Vladimir Putin a început deja promovarea sistemului S-400 în fața saudiților, spunând că „este capabil să protejeze orice tip de infrastructură din Arabia Saudită împotriva oricărui tip de atac”.