Rusia. Când intră în vigoare reforma-cadou pentru Putin

Rusia. Când intră în vigoare reforma-cadou pentru Putin

Reforma constituțională aprobată de alegătorii ruși va intra în vigoare sâmbătă, a anunțat, vineri, Kremlinul.

Această reformă, dorită de președintele Vladimir Putin, i-ar putea permite liderului de la Kremlin să rămână la comandă până în 2036, în cazul în care rușii îl vor alege la următoarele scrutine.

Aproape opt din zece alegători ruși au aprobat revizuirea constituțională, un scor prezentat joi de Kremlin ca un „referendum de încredere triumfal” pentru președintele rus.

Între timp, opoziția a respins triumfalismul Kremlinului și a denunțat fraude.

Guvernul a încurajat alegătorii să sprijine această reformă, descrisă de detractorii ei drept o „lovitură de stat constituțională”, promițându-le prin tragere la sorți apartamente și prin organizarea de campanii de comunicare în jurul altor subiecte populare supuse aceluiași referendum, cum ar fi menținerea pensiilor și interzicerea de facto a căsătoriilor între persoane de același sex, scrie Boursorama.

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Rusia să ancheteze asupra neregulilor denunţate că ar fi avut loc în timpul referendumului constituţional organizat pentru a-i permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, informează Agerpres.

„Avem cunoştinţă de acuzaţii privind nereguli (...). Ne aşteptăm, prin urmare, ca aceste raporturi să facă obiectul unei anchete corespunzătoare, pentru că este vorba de acuzaţii grave”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

UE a deplâns lipsa unei campanii, „ceea ce i-a privat pe alegători de acces la o informaţie echilibrată şi la o dezbatere corespunzătoare pentru aducerea unor modificări (la Constituţie) atât de importante”, a subliniat purtătorul de cuvânt european. El a denunţat de asemenea organizarea consultării pe teritoriul ucrainean, în Peninsula Crimeea, anexată ilegal, şi în regiunile care nu se află în prezent sub controlul guvernului legitim al Ucrainei. „Nu recunoaştem votul în aceste teritorii”, a avertizat Peter Stano.

„Rezultatele tocmai anunțate sunt o falsă și o minciună uriașă ”, a scris opozantul Aleksei Navalny într-o postare pe blog, scrie Europa Liberă.

„Nu au nimic în comun cu părerile cetățenilor din Rusia. Am asistat la un show, cu final scris dinainte”, a acuzat el.

Campania împotriva modificărilor Nyet! a lansat propriul sondaj estimând că la Moscova 55 la sută au votat împotriva pachetului, în timp ce la Sankt Petersburg 63 la sută s-au opus amendamentelor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News