Șeful Statului Major al Flotei Baltice a Rusiei, viceamiralul Igor Muhametsin, are o cerere mai puțin obișnuită. Acesta i-a îndemnat pe militari famiiile și prietenii acestora să se alture campaniei on-line de respingere a redenumirii aeroportului din Kaliningrad cu numele filozofului german Immanuel Kant, scrie Radio Liberty.
Vorbind în fața militarilor, Muhametsin l-a numit pe filozoful german „un oarecare notoriu Immanuel Kant“, „trădător al patriei-mamă, care se umilea și târa în genunchi pentru o catedră la Universitate“. De asemenea, viceamiralul a oferit și o evaluare personală a scrierilor filozofice ale lui Kant, spunând despre acesta că „a scris niște cărți neînțelese”, pe care nici unul dintre marinari „nu le-a citit și nici nu le va citi”, scrie deschide.md.
„Nu este bine pentru aeroportul regiunii și orașul în care a curs sângele soldaților și ofițerilor sovietici, să poarte numele unui străîn”, a spus Muhametsin.
Cu ceva timp în urmă, deputatul Dumei de Stat din Tatarstan, Marat Bariev, a cerut „să se ia măsuri împotriva lui Kant“ , pentru că, în opinia să, atribuirea acestui nume aeroportului din Kaliningrad este o „ofensă” la adresa veteraniilor „Marelui Război pentru Apărarea Patriei” (denimirea în Rusia a perioadei în care URSS a participat la al Doilea Război Mondial – n.r.).
Totodată, la Kalinigrad au fost împrăștiați fluturași prin care li se cere studenților Universității locale „cu crucea ortodoxă în mâna să renunțe la numele inamicului”, să „rupă tăblițele cu numele sau” și „să ștearga numele străîn din documentele oficiale”.
Pe lângă asta, isteria anti-Kant a afectat și mormântul filozofului de la Catedrala din Kaliningrad, care a fost vandalizat de persoane necunoscute.
Fondatorul filosofiei clasice germane, Immanuel Kant, s-a născut și a murit în Konigsberg (în Prusia Orienala), astăzi Kaliningrad, regiunea ocupată de URSS în timpul războiului.
Numele lui Immanuel Kant conducea detașat în selecția online pentru noul nume al Aeroportului Hrabrovo din Kaliningrad. Totuși, după campania declanșată în regiune de „patrioți” și intervenția oficialilor, pe primul loc a ieșit împărăteasa Rusiei Elizaveta Petrovna, care l-a depășit pe Kant cu 10 mii de voturi.