Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat astăzi că este gata să taie relațiile cu Uniunea Europeană, dacă blocul comunitar impune noi sancțiuni Rusiei. Ulterior, Kremlinul a oferit o interpretare atenuată.
Rusia avertizează UE
Într-un interviu pentru canalul YouTube Solovev Live, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia pornește de la premisa că este gata de o ruptură cu Uniunea Europeană dacă aceasta va impune noi sancțiune, ce vor crea riscuri pentru economia Rusiei, inclusiv pentru cele mai sensibile sfere. Rusia nu vrea să se izoleze de lume, dar trebuie să fie gata pentru așa ceva - a spus Serghei Lavrov, citând clasicul dicton latin "Dacă vrei pace, pregătește-te de război".
Şeful diplomației ruse a menționat în acest context că Rusia şi UE sunt vecini, Uniunea Europeană e cel mai mare partener al Rusiei în domeniul comerțului și investițiilor și că Rusia susține dezvoltarea acestor relații, dacă sunt reciproc avantajoase. Totuși, în opinia sa, dacă în domeniul militar Rusia a devenit autosuficientă, ea trebuie să urmărească acest scop și în domeniul economic. Dacă UE dorește să conlucreze cu Rusia, aceasta este posibilă pe baza respectului mutual, neamestecului în afacerile interne și cooperării în domenii de interes comun, a spus Lavrov, subliniind că rezultatul poate fi doar echilibrul de interese și nu ca Rusia să fie de acord cu ce propune Uniunea Europeană, a transmis corespondentul din Moscova al RRA, Alexandr Beleavschi
Rusia avertizează UE
Declarațiile sale confirmă decizia Kremlinului de a adopta o linie dură în relațiile cu UE, pe fundul noii crize bilaterale provocate de cazul Navalnîi, ceea ce a confirmat şi recenta vizit la Moscova șefului diplomației europene, Josep Borrell. Indirect, o arată şi refuzul președintelui Vladimir Putin de a participa, săptămâna viitoare, la tradiționala conferință pe probleme de securitate de la München. Concomitent, se remarcă deescaladarea retoricii Moscovei la adresa Statelor Unite, cu accent pe perspectivele cooperării ruso-americane în domeniul controlului armamentului și stabilității strategice.
De asemenea, Rusia speră în reducerea presiunilor americane împotriva proiectului Nord Stream 2, ceea ce o demonstrează și reluarea lucrărilor finale la acest mega proiect ruso-german. De altfel, avertismentele lui Lavrov la adresa UE se referă la aceasta ca entitate și nu la cooperarea bilaterală cu membrii Uniunii. Declarațiile dure ale ministrului rus de externe au provocat numeroase comentarii chiar la Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că mass media a distorsionat sensul acestor declarații, scoțându-le din context. Sensul - a spus Peskov - este că Rusia nu dorește și nu va iniția ea ruptura cu UE, ci dimpotrivă dorește să dezvolte relațiile cu aceasta, dar dacă Uniunea Europeană va merge pe această cale, cea a rupturii, Rusia va fi pregătită. Dmitri Peskov a declarat cu un asemenea scenariu va deveni posibil dacă Rusia se va confrunta cu o linie extrem de distructivă, ce va aduce daune infrastructurii acesteia. La rândul lui, Ministerul rus de Externe a precizat că Moscova este gata pentru ruperea relațiilor cu UE, dacă aceasta se va produce la inițiativa Uniunii Europene, dar, totodată, adresează acesteia un insistent apel la cooperare, bazat pe egalitate și respect reciproc.