Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete? Mărturia ofiţerului Marc Polymeropoulos

cia, rusia, arme secrete, spioni cia, fsb, sindromul havana

Ofiţerul CIA, Marc Polymeropoulos, a generat alerta în rândul serviciilor secrete americane din cauza unui episod ciudat care a fost înregistrat în timpul unei vizite de lucru în Rusia.

Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete? Când s-a trezit cu ameţeli şi ţiuit în urechi, Marc Polymeropoulos se afla la Moscova, în camera de hotel. „Am simțit că voi vomita. Nu puteam să mă ridic în picioare. Cădeam. Am fost împușcat de mai multe ori, dar asta a fost cea mai terifiantă experiență din viața mea.”

Polymeropoulos a petrecut mai mulţi ani în Irak, Siria și Afganistan ca ofițer al CIA în războiului american împotriva terorismului. Dar în acea noapte la Moscova, el crede că a fost vizat de o armă secretă, cu microunde.

Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete?

După amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA (2016), conducerea CIA a lansat un „apel la arme”. Astfel au fost redistribuiţi ofițeri căliţi de luptă, precum Polymeropoulos, pentru a riposta.

În cele din urmă, el devenea șef al operațiunilor clandestine în Europa și Eurasia. Colabora cu aliații pentru a expune activitatea Moscovei. Era vizată inclusiv otrăvirea din 2018 a fostului spion rus Sergei Skripal în Salisbury, Anglia.

În decembrie 2017 a vizitat Moscova, dar nu sub acoperire. El a dorit să folosească o întâlnire obişnuită de „cooperare” între spionii ruși și americani pentru a vedea țara.

Insistă el că nu a fost în Rusia pentru vreo activitate clandestină. Rușii nu fuseseră dornici să vină, dar au tolerat demersul.

A început să simtă rău chiar la începutul călătoriei. La întoarcerea în SUA, vertijul a dispărut, dar celelalte simptome au persistat până în prezent. „Am avut migrene 3 ani la rând. Nu au dispărut niciodată”, a spus el pentru BBC.

Atacul asupra diplomaţilor de la Havana

Nu a putut să lucreze o zi întreagă și a decis să-şi ia liber câteva luni. Aşa a început o lungă călătorie medicală. Bănuielile sale au apărut deoarece în 2016, diplomații americani din Havana (Cuba) au raportat simptome similare.

La fel ca unii diplomaţi canadieni. Uneori a fost apariția bruscă a unui zgomot puternic care a dus la dureri intense. Alţii au simțit o presiune care a dus la amețeli și vertij. Senzațiile păreau să provină dintr-o anumită direcție, dintr-un anumit loc. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de „sindromul Havana”.

„Ce s-a întâmplat cu diplomații americani în Cuba mi s-a întâmplat la Moscova”, crede ofiţerul CIA. Simptomele au fost diferite, în funcţie de persoană. Unele cazuri suspectate n-au avut nicio legătură cu boli psihologice.

Primele concluzii ştiinţifice sunt clare

Prima evaluare amănunțită a venit de la Academiile Naționale de Științe din SUA, în decembrie 2020. Chiar dacă informațiile clinice erau adesea fragmentare, o comisie a ajuns la nişte concluzii. Simptomele erau „în concordanță cu efectele energiei direcționate pe frecvență radio”. Au fost respinse alte posibilități, inclusiv otrăvirea sau o cauză psihologică.

„Am descoperit că un subgrup de indivizi a împărtășit câteva descoperiri clinice foarte neobișnuite și distincte la apariția bolilor și aceste constatări ne-au condus la judecata noastră”, a spus prof. David A Relman de la Universitatea Stanford. El a condus comisia.

Nu e clar dacă pulsul energetic a fost desfășurat ca armă şi nici cine era în spatele atacurilor. Asta a spus el pentru BBC. Acest aspect depășea competența comisiei.

Cazul Polymeropoulos, mai grav decât al diplomaţilor din Havana?

Când Polymeropoulos a fost testat inițial de oficialii medicali ai CIA. I s-a spus că simptomele sale sunt ușor diferite de cele din Havana. Astfel a fost respinsă orice legătură cu evenimentele din Cuba.

Evident, ofiţerul CIA a fost foarte dezamăgit. El a explicat diferențele dintre simptomele sale şi ale diplomaţilor din Havana prin faptul că oamenii sunt afectați în moduri diferite.

În plus, există posibilitatea ca tehnologia folosită în Cuba să fi evoluat. Un purtător de cuvânt al agenției a declarat pentru BBC că „prima prioritate a CIA a fost și continuă să fie bunăstarea tuturor ofițerilor noștri”.

După ce a fost forțat să se retragă în 2019, din cauza problemelor de sănătate, Polymeropoulos a decis să facă totul public. A decis să atragă atenția asupra problemei și să-şi asigure tratamentul la un spital specializat, ultima dorinţă fiindu-i respectată.

Au fost mai mulţi americani atinşi de arma ruşilor

El spune că partea operațională a CIA a tratat problema mai serios odată ce a devenit clar că el nu era singura potențială victimă. Rapoartele au arătat că şi alți oficiali erau fi afectați și cazurile continuau.

„Se întâmplă cu alți mai mulți oficiali înalți ai agenției. Și unii dintre ofițerii care au fost ulterior afectați par să fi fost implicați într-un fel în această ripostă împotriva rușilor. Ai ofițeri care suferă în tăcere”, a mai spuns Polymeropoulos.

Se raportează că unele incidente au avut loc în alte țări decât Cuba sau Rusia, inclusiv în China. Revista GQ, care a raportat pentru prima dată despre cazul Polymeropoulos, a declarat că un înalt oficial al CIA a fost afectat într-o vizită din 2019 în Australia (confirmată ulterior de presa australiană). Alții au fost afectați în Polonia și Georgia.

Despre un oficial de la Casa Albă este s-a raportat că a avut simptome, inclusiv presiune în cap, când se afla într-un hotel din Londra, în august 2019.

Britanicii ştiu că au fost loviţi, dar nu ştiu cu ce anume

Despre acel eveniment, oficialii de securitate britanici sunt conștienți, deși nu ce anume s-a întâmplat. Au existat contacte între Londra și Washington cu privire la această chestiune, deși Oficiul pentru Dezvoltare și Dezvoltare al Regatului Unit a declarat pentru BBC că nu știa că vreunul dintre membrii personalului său să fi fost afectat.

Rapoartele mass-media în urma incidentelor inițiale de la Havana au sugerat că există dovezi clasificate. Toate, inclusiv comunicările interceptate, indicau Rusia.

Recent, s-a raportat că serviciile de informații din SUA au folosit datele telefoanelor mobile pentru a localiza ofițerii de informații ruși în apropierea ofițerilor CIA afectați în unele locuri.

„Desigur, acesta este un caz foarte interesant, care cu siguranță necesită o atenție suplimentară”, spune Polymeropoulos. El a completat că acuzațiile sale se bazează mai degrabă pe informații publice decât pe cunoașterea investigațiilor clasificate după ce a plecat.

Vechile practici din Războiul Rece

Nimic din toate acestea nu s-a dovedit suficient de concludent pentru ca guvernul SUA să facă o acuzație formală. O posibilitate este ca daunele aduse indivizilor să fie un efect secundar al unui fel de instrument folosit pentru a colecta informații prin bombardarea dispozitivelor electronice cu microunde pentru a obține informații. Această practică a fost folosită iniţial în Războiul Rece.

„Serviciile de securitate rusești obișnuiau să inunde ambasada SUA la Moscova cu microunde concentrate și impulsuri electronice”, spune John Sipher, fost ofițer CIA care lucra la Rusia. El spune că Rusia a avut chiar dube care ar putea circula în jurul unui oraș pentru a viza persoane.

El crede că Moscova a fost responsabilă pentru rănirea recentă a ofițerilor CIA, deși nu este sigur despre motivul exact. Un alt fost ofițer al CIA care a lucrat la Moscova a spus, de asemenea, că rușii au folosit un atac energetic direcționat.

Totuşi, nu poate fi sigur dacă a fost conceput pentru a provoca vătămări sau dacă rușilor pur și simplu nu le păsa că vătămarea a fost cauzată de orice altceva făceau.

„Armă agresivă” folosită intenţionat de Rusia?

Polymeropoulos spune că prezumția sa inițială era de un fel de colecție de informații. Dar dovezile pe care le acceptă sunt deseori circumstanțiale. Asta l-a făcut să creadă că rușii au folosit o „armă agresivă” pentru a răni în mod deliberat oamenii.

O teorie este că, în Havana, Rusia a dorit să perturbe orice îmbunătățire a relațiilor dintre SUA și Cuba. Ţara insulară din nordul Americii Centrale era în mod tradițional un apropiat al Moscovei…

Ulterior, Rusia a folosit arma pentru a merge după ofițerii de informații care au acționat împotriva ei, cum ar fi Polymeropoulos. Acest lucru i-ar scoate din acțiune, ar consuma resurse și ar îngreuna funcționarea CIA.

Au trecut la lichidări pe teren?

Dar asta ar fi împotriva unui acord tacit potrivit căruia serviciile de spionaj nu vizează personalul opus pentru vătămare fizică. Cu toate acestea, foști ofițeri CIA și MI6 atrag atenția asupra faptului că rușii au folosit o formă de praf radioactiv de spionaj pentru a le urmări mișcările din Rusia. Evident, asta prezintă riscuri imense pentru sănătate.

Polymeropoulos susține, de asemenea, că Rusia, sub președintele Vladimir Putin, a fost dispusă să depășească limitele. Un exemplu este folosirea neurotoxinei în Salisbury. „Este cu siguranță o escaladare, dar nu este în afara normei pentru modul în care rușii au încurcat cu adevărat personalul nostru”, spune el.

Ministerul de Externe din Rusia răspuns BBC, care a cerut o reacţie cu privire la  raportului Academiei Naționale de Științe din SUA: „Nu avem nicio informație despre faptul că Rusia are «arme direcționate cu microunde» sau despre incidente legate de utilizărea unei astfel de arme.

O astfel de speculație provocatoare şi nefondată, și aceste ipoteze fanteziste nu pot fi considerate cu adevărat o problemă serioasă pentru comentarii.”

Comisiile Congresului au problema pe agendă

Polymeropoulos vrea ca membrii din comisiile Congresului să investigheze incidentele. Unii senatori au preluat problema. Omul de știință care a condus ancheta oficială dorește și mai multă monitorizare.

„Nu este suficient ce s-a făcut”, a declarat prof. Relman pentru BBC. El a precizat că eforturile anterioare au fost împiedicate de complexitatea bolii, de provocarea identificării unei cauze, precum și de geopolitică.

Noua administrație Biden a anunțat o revizuire a „acțiunilor agresive” ale Rusiei, iar secretarul de stat Antony Blinken s-a angajat să împărtășească mai multe informații despre „sindromul Havana”.

De asemenea, el a promis „răspundere” dacă un actor de stat este responsabil. Noul director al CIA, Bill Burns, fost ambasador în Rusia, ar putea avea, de asemenea, un interes strâns.

Dacă se dovedește că Rusia a folosit o armă cu microunde împotriva oficialilor americani, consecințele ar putea fi explozive. Dar, chiar dacă ar fi adevărat, găsirea unor dovezi suficiente pentru a avea încredere în acuzaţia publică poate fi dificilă, lăsând problema nerezolvată.

Pentru Polymeropoulos, adevărul este important chiar dacă nu va opri ceea ce are de trăit în fiecare zi. „Aș prefera să fiu împușcat. Aș prefera să existe o gaură deschisă în corpul meu pe care știam că putem încerca să o reparăm, spre deosebire de ceea ce se întâmplă acum.”

BBC CIA FSB