Rusia continuă să atingă nefericite recorduri ale pandemiei, cu aproape 22.000 de noi cazuri acum într-o zi, iar Moscova, cu cele mai multe îmbolnăviri, a înregistrat 6.000 de asemenea cazuri în ultimele 24 de ore.
În Rusia, în timp ce specialiştii prevăd noi vârfuri ale pandemiei în următoarele săptămâni, astăzi a fost stabilit un nou record negativ absolut: 21.983 de cazuri. De la începutul pandemiei, în Rusia s-au înregistrat 1.880.000 de cazuri de COVID-19. În ultimele 24 de ore au decedat 411 bolnavi - pentru a treia zi la rând peste 400 -, totalul fiind 32.443. Cifra vindecărilor - astăzi, 18.735 - se menţine de miercuri la cote-record, de peste 18.000 pe zi, dar în continuare sub cea a noilor infectaţi. Numărul actual al bolnavilor este de 441.000, numărul testelor depăşind 67,3 milioane.
Moscova, unde este concentrată a zecea parte din populaţia Rusiei, este lider negativ detaşat de la declanşarea crizei, actuala dinamică fiind stabil negativă. Astăzi, numărul de cazuri noi a fost de aproape 6.000 - în total, 497.000 -, mai mare decât al celor 4.200 de vindecaţi - în total, 360.000. Au murit 70 de bolnavi, pragul de 70 fiind depăşit de şase ori în ultimele şapte zile, cu maxima de 75 de morţi sâmbăta trecută.
Tot astăzi, autorităţi ruse au confirmat că Ungaria poate deveni prima ţară din UE care va importa şi va fabrica pe teritoriul său vaccinul rusesc anticovid Sputnik-V, primul din lume omologat oficial, aflat în prezent în fază avansată a testelor postclinice. După convorbirile cu Péter Szijiártó, ministrul de externe şi al relaţiilor economice externe al Ungariei, ministrul rus al industriei şi comerţului, Denis Mantorov, a declarat că primele mostre ale acestui vaccin vor fi livrate în Ungaria săptămâna viitoare, pentru analize şi obţinerea licenţelor. Subiectul central al convorbirilor a fost organizarea livrării şi fabricării vaccinului rusesc în Ungaria, unde este în pregătire deja platforma de producţie necesară.
Péter Szijiártó a declarat, la rândul lui, că în condiţiile epidemiei guvernul ungar a simplificat procedurile de înregistrare a medicamentelor. În prezent, Sputnik V este testat pe un eşantion de 40.000 de voluntari în Rusia, Ministerul Sănătăţii anunţând că primele analize intermediare au demonstrat o eficienţă de 92%. Vaccinul se află în teste clinice în Belarus, Brazilia, India şi Emiratele Arabe Unite.
În Rusia, producţia va atinge parametrii industriali luna viitoare. Întreaga producţie internă a fost contractată deja de guvernul rus pentru vaccinarea gratuită a populaţiei, astfel încât deocamdată vaccinul nu va fi pus în vânzare. Cererea externă va fi acoperită prin organizarea producţiei pe teritoriul mai multor ţări, ceea ce va reduce inclusiv chetuielile de transport. În Rusia, autorităţile au anunţat că vaccinarea populaţiei va începe la sfârşitul acestei luni sau în decembrie, proporţia de masă urmând să fie atinsă însă în câteva luni, pe măsură ce producţia va ajunge la indicatorii necesari.
Cel de-al doilea vaccin rusesc omologat, Vektor, ar urma să intre în circuitul public în luna ianuarie. Un al treilea vaccin va fi omologat în curând. Rusia nu respinge însă nici posibilitatea de a cumpăra vaccinuri din alte ţări, preşedintele Vladimir Putin chemând recent la cooperare în acest domeniu şi la depolitizarea problemelor legate de pandemie.
Corespondenţă din Moscova - RRA