Rusia anunţă noi posibilități de producţie a vaccinului Sputnik V în Europa

"Acest lucru va permite să se înceapă aprovizionarea pieţei unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului", a spus într-un comunicat şeful Fondului suveran rusesc.

Fondul suveran rusesc (RDIF) a anunţat luni că au fost încheiate acorduri de producere a vaccinului Sputnik V "cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania", în aşteptarea omologării sale în UE.

"Există în prezent negocieri în curs pentru a creşte producţia în UE. Acest lucru va permite să se înceapă aprovizionarea pieţei unice europene cu Sputnik V de îndată după autorizarea sa de către Agenţia Europeană a Medicamentului", a spus într-un comunicat şeful Fondului, Kirill Dmitriev.

Pușkov a explicat de ce UE vrea să cumpere "Sputnik V"

Uniunea Europeană se pregătește pentru negocieri privind achiziționarea vaccinului rusesc împotriva COVID-19 "Sputnik V", în pofida "poveștilor despre eșecul vaccinului" ca produs de export, a scris senatorul Aleksei Pușkov pe canalul Telegram. S-a renunțat la vorbele goale despre "ruleta rusească" din mai multe motive, a arătat Pușkov. În primul rând, preparatele de la AstraZanaca se află "sub un mare semn de întrebare", iar vaccinul de la Pfizer este insuficient. Totodată, șeful Comisiei Europene "se apără" de acuzațiile privind cantitatea insuficientă de vaccinuri. "În această situație întinde-te cât ți-e plapuma", a remarcat Pușkov.

Cel de-al doilea motiv pentru achiziționarea vaccinului rusesc "Sputnik V" de către Uniunea Europeană o constituie "unitatea care crapă pe la cusături", este de părere Pușkov. Ungaria, Slovacia și Cehia, după cum a subliniat senatorul rus, deja s-au hotărât să cumpere preparatul rusesc, fără aplicare de sancțiuni din partea Bruxelles-ului. În alte țări cresc presiunile în favoarea unei politici independente în această problemă. În această situație, după cum a avertizat Pușkov, lipsa de acțiune a Comisiei Europene ar putea conduce la pierderea controlului asupra statelor membre UE și la trecerea acestora la acțiuni independente, fără a ține seama de Bruxelles.

Un politician francez a criticat poziţia liderilor UE cu privire la vaccinul rusesc "Sputnik V"

Retorica antirusească a unor lideri UE ar putea afecta negativ negocierile privind achiziționarea vaccinului rusesc "Sputnik V", a declarat membrul Parlamentului European din partea partidului francez "Adunarea Națională", Nicolas Bay. "Multor lideri europeni le este greu să accepte ideea foarte simplă că Rusia a produs rapid un vaccin eficient împotriva coronavirusului. Acum imaginați-vă că ei trebuie să ducă negocieri comerciale privind achiziţionarea lui... Doar Viktor Orbán (premierul Ungariei) a avut curajul să o facă. Alții încearcă acum să-și salveze imaginea" - a declarat politicianul francez. Menţionăm că Ungaria și Slovacia au aprobat deja utilizarea vaccinului "Sputnik V" în regim individual, fără a aștepta înregistrarea europeană a preparatului de către EMA. Fondul Rus pentru Investiții Directe a semnat primul acord privind producerea vaccinului în UE - în Italia - cu întreprinderea elvețiană "Adienne Pharma&Biotech". Producția vaccinului "Sputnik V" în Italia ar urma să înceapă în luna iulie, fiind preconizată producerea a 10 milioane de doze până la sfârșitul acestui an. La rândul său, Suedia ar putea primi vaccinul "Sputnik V" în luna iunie, a declarat pentru publicaţia "Aftonbladet" coordonatorul suedez al campaniei de  vaccinare, Richard Bergström, care a remarcat eficiența ridicată a preparatului rusesc.

Traducere: Rador