O navă de război rusă înarmată cu rachete de croazieră Kalibr, capabilă să tragă patru dintre ele într-o salvă, a fost lansată în Marea Neagră, transmite Ukrinform, care citează informații operaționale ale Forțelor Navale ale Ucrainei.
Ce se întâmplă în Marea Neagră
„Există o navă de război inamică în Marea Neagră, înarmată cu rachete de croazieră Kalibr”.
„În prezent, nu au fost detectate nave inamice în Marea Azov”, a scris armata ucraineană în comunicat.
Potrivit Forţelor Navale ale Ucrainei, în prezent nu există nave inamice care operează în Marea Mediterană. În ultimele 24 de ore, strâmtoarea Kerci a fost folosită de 12 nave rusești care au intrat în Marea Neagră, dintre care cinci au continuat către Bosfor.
Marți seară, țările din NATO și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina în timpul discuțiilor cu reprezentanţi oficiali ai țării atacate de Rusia.
Discuțiile au fost convocate din cauza lansării unei rachete balistice experimentale cu rază medie de acțiune în Ucraina, pe care Rusia a lansat-o săptămâna trecută.
Rusia încearcă să preia inițiativa în Marea Neagră
„Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina și comandantul interimar al Forțelor Aeriene s-au alăturat întâlnirii online și au informat aliații cu privire la detaliile atacului și posibilele consecințe ale acestuia”, a declarat reprezentantul Ucrainei la NATO, Natalia Galibarenko, într-un comunicat.
„Ei au subliniat în faţa partenerilor că acest atac scandalos a fost o demonstrație clară de forță din partea Rusiei și o încercare nereuşită de intimidare a aliaților”, a adăugat ea.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Moscova a lovit un obiectiv militar ucrainean cu o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, acționând ca răspuns la faptul că SUA și Marea Britanie au permis Kievului să lovească teritoriul rusesc cu arme occidentale moderne.
Ce spune NATO despre războiul din Ucraina
Într-o declarație după discuții, NATO a spus că „atacul îndreptat împotriva Niprului este văzut ca încă o încercare a Rusiei de a teroriza populația civilă din Ucraina.
Noua creștere a tensiunilor vine într-o perioadă în care europenii se tem de încetarea sprijinului militar al SUA pentru Ucraina odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
„Nu îmi pot imagina că ar fi în interesul Statelor Unite să-l lase pe Putin să iasă învingător din aceste negocieri”, a declarat șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, la o conferință la Bruxelles, citat de BTA, preluată de Mediapool.
(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)