Rusia ameninţă Europa! Afirmaţii grave ale omului lui Vladimir Putin: „Nu ar rezista o săptămână!”

Sursa foto: Dreamstime.com

Rusia continuă să lanseze ameninţări la adresa Europei. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintele Vladimir Putin, iese la rampă. Le-a transmis liderilor UE că aceştia nu ar rezista nici măcar o săptămână fără gazul rusesc.

„Comisia Europeană a permis plata gazului în ruble și consideră că decretul președintelui Rusiei poate fi aplicat în contractele europene. Apreciem consecvența și integritatea partenerilor noștri europeni”, a transmis Dmitri Medvedev pe canalul său de Telegram, însoțind mesajul cu emoticoane de râs.

UE „nu va rezista nici măcar o săptămână”

El a subliniat că „potrivit ultimelor date ale FMI, Europa va putea face față” fără gaz rusesc timp de până la șase luni. „Dar, serios, nu vor rezista nici măcar o săptămână”, a spus cu ironie vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Anterior, un raport bazat pe calculele Fondului Monetar Internațional a arătat că țările europene vor putea trăi fără gazele naturale rusești timp de doar șase luni fără probleme grave, după care vor începe probleme economice semnificative.

Mesajul lui Dmitri Medvedev vine după ce Comisia Europeană a trimis vineri o scrisoare țărilor UE în care explică faptul că, în anumite condiții, companiile europene vor putea plăti gazul rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile Moscovei, potrivit unui raport al agenției Reuters.

Agenția precizează că una dintre posibilele scheme de plată presupune deschiderea unor conturi în dolari sau euro la o bancă rusă, în care compania europeană de gaze creditează valuta, o convertește în ruble și efectuează plata. Această schemă elimină posibilitatea ca țările occidentale să blocheze plățile pentru gazul rusesc.

Moscova a avertizat Europa că aprovizionarea cu gaz ar putea fi întreruptă dacă nu plătește în ruble. În martie, Vladimir Putin a emis un decret prin care le propune cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari, care vor fi apoi convertite în ruble.

Comisia a declarat la începutul acestei luni că decretul riscă să încalce sancțiunile UE, deoarece va pune finalizarea efectivă a achiziției - odată ce plățile sunt convertite în ruble - în mâinile autorităților ruse, potrivit 247newsbulletin.com.

Ce țări sunt cele mai dependente de gazul rusesc

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul european, astfel că energia este cea mai puternică pârghie a lui Vladimir Putin, care încearcă să se răzbune pe sancțiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.

Marile economii ale UE, precum Germania și Italia, depind de gazul rusesc pentru nevoi energetice semnificative.