Rusia a acuzat Statele Unite de intimidare după ce un distrugător al Marinei americane ar fi navigat recent aproape de apele ruseşti din Marea Baltică. Ambasadorul Rusiei la NATO a declarat că armata ţării sale va răspunde corespunzător, prin “toate mijloacele necesare”, oricărui incident asemănător pe viitor.
După o întâlnire între reprezentanţii NATO şi ai Rusiei – prima după aproape doi ani – trimisul Moscovei, Alexander Gruşko, a precizat că incidentul maritim din 11 aprilie demonstrează că în relaţiile Rusiei cu Alianţa condusă de SUA nu s-a produs nicio ameliorare semnificativă şi nici nu va exista atâta timp cât NATO se află atât de aproape graniţele Rusiei.
“Incidentul cu pricina nu este altceva decât o presiune militară asupra Rusiei. Vom lua toate măsurile necesare pentru a combate aceste provocări şi vom riposta corespunzător”, a precizat Gruşko (foto jos).
La rândul său, ambasadorul american la NATO Douglas Lute a declarat că manevrele efectuate de distrugătorul american USS Donald Cook au fost unele de rutină, în apropierea Poloniei, când două avioane ruseşti de vânătoare SU-24 s-au apropiat în mod agresiv, de mai multe ori în ultimele zile. “Eram în apele internaţionale”, i-ar fi spus Lute lui Gruşko, potrivit dailymail.co.uk.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american John Kerry declara că nava Marinei americane ar fi putut deschide focul împotriva celor două aeronave ruseşti de tip Suhoi. “În conformitate cu directivele în vigoare, militarii americani ar fi putut să doboare avioanele ruseşti”, a mai spus Kerry.
USS Donald Cook, distrugător purtător de rachete ghidate, se afla la aproximativ 70 de mile marine de Kaliningrad. Pentagonul spunea, săptămâna trecută, că avioanele ar fi venit chiar din Kaliningrad şi că reanalizează acţiunile ruseşti pentru a determina dacă acestea au încălcat un acord semnat de Statele Unite şi Uniunea Sovietică în 1972, document conceput tocmai pentru reducerea riscului unor incidente pe mare. Acordul, care este în vigoare, interzice în mod explicit simularea de „atacuri sau lansarea de obiecte spre navele celeilalte părţi”. Potrivit oficialilor americani, USS Donald Cook a încercat să comunice cu avioanele ruseşti prin canale de radio standard internaţionale, dar nu a primit un răspuns din partea piloţilor.
USS Donald Cook nu este la primul incident de acest fel. În luna aprilie 2014, a fost şicanat în mod repetat de aeronave ruseşti în Marea Neagră.
Relaţiile americano-ruse au fost tensionate în ultimii ani, de când Rusia a anexat Crimeea. Apoi sprijinul militar al Rusiei pentru preşedintele sirian Bashar al Assad, începând din octombrie 2015, a amplificat aceste tensiuni.