Rusia amendează Google cu 73 de milioane de lire sterline. Conținutul periculos nu a fost interzis

Rusia amendează Google cu 73 de milioane de lire sterline. Conținutul periculos nu a fost interzis Vladimir Putin vs Europa. Sursa foto: arhiva EVZ

Un tribunal din Moscova a declarat că amendează compania Google Alphabet cu 73 de milioane de lire sterline pentru ceea ce spune că este un eșec repetat de a șterge conținutul pe care Rusia îl consideră ilegal, fiind vorba despre prima amendă de acest gen bazată pe veniturile din Rusia.

Moscova a crescut presiunea asupra tehnologiei  în acest an, într-o campanie pe care criticii o caracterizează drept o încercare a autorităților ruse de a exercita un control mai strâns asupra internetului, ceva despre care spun că amenință libertatea individuală și corporativă.

Google a spus într-un e-mail că va studia hotărârea instanței înainte de a se decide privind pașii suplimentari. Rusia a aplicat amenzi mici companiilor străine de tehnologie de-a lungul acestui an, dar pedeapsa de vineri reprezintă primul moment când a fost solicitat un procent din cifra de afaceri anuală a unei companii din Rusia, mărind considerabil suma amenzii. Nu a precizat procentul, deși calculele Reuters arată că echivalează cu puțin peste 8%.

Rusia a ordonat companiilor să șteargă postările care promovează abuzul de droguri și informațiile despre arme și explozivi, precum și pe cele ale grupurilor pe care le desemnează drept extremiste sau teroriste. Google, care a plătit anul acesta amenzi de peste 32 de milioane de ruble pentru încălcarea conținutului, este în dezacord cu Moscova pe o serie de probleme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi companii străine

Rusia a cerut să restabilească accesul la canalele în limba germană ale radiodifuzorului susținut de stat. Săptămâna trecută, un om de afaceri rus, care se află sub sancțiuni, a revendicat victoria asupra Google într-un dosar în instanță care ar putea duce la o nouă amendă pentru companie.

De asemenea, Moscova a cerut ca până la 1 ianuarie să se înființeze pe teritoriul ei, până la 13 companii de tehnologie străine, în mare parte fiind din Statele Unite, care includ Google și Meta Platforms sau să se confrunte cu posibile restricții sau interdicții totale, potrivit The Guardian.