Rusia acuză mai multe tentative de sabotaj asupra liniilor electrice ale centralei nucleare de la Kursk. Aceasta este localizată în apropiere de granița cu Ucraina, iar serviciile secrete de la Moscova dau vina pe grupurile de luptători ucraineni. Aceștia ar fi pus la cale acțiunile pentru a provoca o perturbare a alimentării cu energie în zonă. Anunțul oficialilor ruși vine în contextul situației încordate de la centrala nucleară de la Zaporojie.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că au descoperit și împiedicat trei acte de sabotaj asupra liniilor electrice ale centralei nucleare de la Kursk. Aceasta este situată în apropierea graniţei cu Ucraina, astfel că principalii suspecți sunt, în viziunea FSB, luptătorii ucraineni. Ei dau vina pe sabotorii din țara vecină despre care spun că ar fi încercat să provoace probleme în alimentarea cu energie a regiunii și nu numai.
„Pe 4, 9 şi 12 august în districtul Kurceatov din regiunea Kursk grupuri de sabotori ucraineni au atacat şase turnuri de înaltă tensiune, care furnizează energie centralei nucleare de la Kursk”, au anunțat reprezentanții FSB într-un comunicat citat de Interfax.
Potrivit reprezentanților serviciilor secrete rusești, după aceste tentative de sabotaj s-a trecut la consolidarea măsurilor de securitate ale instalaţiilor acestei centrale atomoelectrice.
Centrala nucleară de la Kursk a fost construită în anii '70 și are patru reactoare nucleare, dintre care trei sunt funcţionale în prezent.
Bombardamentele de la Zaporojie se intensifică
Anunțul FSB cu privire la tentativa de sabotaj vine în timp ce Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele asupra centralei nucleare ucrainene din Zaporojie. Locația a fost ocupată în luna martie de trupele ruse și militarizată. Mai multe explozii s-au auzit luni seară în jurul centralei nucleare ocupată de ruşi, după cum transmite dpa.
Rusia susţine că Ucraina bombardează centrala cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete, iar în cele mai multe cazuri, apărarea aeriană rusă interceptează proiectilele. De partea cealaltă, Ucraina acuză Rusia că provoacă „teroare nucleară” cu bombardamentele sale. Oficialii de la Kiev susțin că trupele ruse folosesc centrala ca scut și că de aici sunt luate la țintă oraşele Nikopol şi Marhanez de pe malul opus al lacului de acumulare Dnipro.
În aceste condiții, reprezentanții a 42 de țări au cerut regimului de la Kremlin să retragă imediat forțele militare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie.
ONU vrea să coordoneze o vizită la Zaporojie
În acest context, responsabilii Națiunilor Unite au anunțat că pot susține o vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Zaporojie. Aceasta nu este permisă, însă, de oficialii ruși. Pentru ca vizita să poată avea loc, trebuie să-și dea acordul atât autoritățile de la Moscova, cât și cele de la Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, transmite Reuters.