NATO respinge acuzaţia Rusiei că ar intenţiona să desfăşoare rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa. Alianța militară occidentală, a respins atât acuzațiile cât și apelul Moscovei pentru un moratoriu asupra acestui tip de arme în Europa.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat reporterilor de la Bruxelles că Rusia însăși a încălcat de ani de zile tratatul INF („Forțe nucleare cu rază intermediară” / „Intermediate-Range Nuclear Forces”), anulat între timp, prin desfășurarea de noi rachete nucleare cu rază intermediară în Europa, adăugând că NATO nu își propune să oglindească comportamentul Moscovei.
„Propunerea Rusiei privind un moratoriu nu este credibilă pentru că am avut o interdicție și au încălcat-o”, a spus Jens Stoltenberg.
„Așadar, dacă Rusia nu își distruge într-un mod verificabil toate rachetele SSC-8, care sunt acele rachete care au încălcat tratatul INF, atunci nu este credibilă când propune acum interzicerea a ceva pe care de fapt au început deja să îl folosească”, a mai declarat șeful NATO.
Stoltenberg se referea la tratatul INF din 1987 dintre liderul sovietic de atunci Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan, care interzicea armele nucleare cu rază intermediară – cele cu o rază de acțiune de 500 până la 5.500 km (310 până la 3.400 mile) – în Europa, scrie g4media.ro.
Rusia este pe picior de război
Alianța NATO este foarte îngrijorată. Rusia ar putea invada la începutul anului viitor Ucraina cu o forță de până la 175.000 de soldați.
Invazia rusească în Ucraina este o „posibilitate foarte reală”, spun experții militari.
Atât Ucraina, cât și Statele Unite ale Americii (SUA) au avertizat cu privire la o posibilă invazie a Rusiei. Șeful agenției ucrainene de informații pentru apărare a declarat luna trecută că Rusia a staționat aproximativ 100.000 de soldați la granițele sale, însă în declarații transmise ulterior s-a susținut că ar fi vorba despre un număr mult mai mare de militari.
Cert este că dacă planul Rusiei se va materializa, Europa se va confrunta cu cea mai importantă operațiune militară de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Cel puțin acesta este avertismentul șefului forțelor armate britanice.