Marina rusă a detașat o grupare navală deosebit de puternică în Marea Mediterană, aceasta conținând cel mai mare număr de nave de luptă de la începutul intervenției Rusiei în conflictul sirian, anticipând ceea ce Moscova clamează că ar fi o posibilă lovitură militară americană asupra forțelor regimului de la Damasc.
SUA a avertizat săptămâna trecută Rusia, că este pregătită să ia măsuri militare împotriva Siriei dacă președintele Bashar Assad folosește arme chimice pentru a recuceri provincia Idlib, una dintre ultimele zone aflate în mâinile rebelilor din țara sfâșiată de război. Ministerul rus al Apărării, care a calificat anunțul că un atac cu arme chimice este iminent ca o ”operațiune falsă”, a declarat luni că deține informații potrivit cărora Washingtonul și-a consolidat forțele militare în Orientul Mijlociu în pregătirea pentru posibilele atacuri.
Conform cotidianului rus, Kommersant, pentru a se pregăti pentru posibile atacuri din partea forțelor SUA, armata rusă a trimis sisteme de rachete de suprafață Tor-M2 și două fregate purtătoare de rachete de croazieră Kalibr în apele siriene.
"Aceasta este cea mai puternică grupare navală formată de la începutul operațiunii", a scris ziarul rus „Izvestia”, ziar cunoscut ca fiind foarte apropriat de Kremlin.
Un total de 10 nave de război de suprafață și două submarine se află în misiune de patrulare în estul Mării Mediterane, în largul coastei Siriei, a declarat pentru „Izvestia” Ministerul Rus al Apărării. Un petrolier militar și un număr nespecificat de alte nave sunt în drum spre Marea Mediterană, a afirmat de asemenea presa din Rusia.
CNN, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a afirmat faptul că raportul Ministerului Apărării de la Moscova cu privire la o creștere a numărului de trupe americane în Siria nu este "nimic mai mult decât propagandă".
"Aceasta nu înseamnă totuși că nu suntem pregătiți să răspundem în cazul în care președintele va autoriza o asemenea acțiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon.
Statele Unite ale Americii au efectuat două lovituri cu rachete împotriva forțelor guvernamentale siriene în anul 2017, ca represalii la ceea ce la acea vreme au fost considerate atacuri cu arme chimice.