Rusia a transferat peste 20.000 de militari în Crimeea. Pretextul găsit stârneşte râsul

Sursa foto: EWVZ

Liudmila Denisova, numită Ombudsman al Ucrainei, a dezvăluit că Rusia a folosit pretextul luptei cu efectele inundaţiilor din Crimeea pentru a transfera recent peste 20.000 de militari din trupele speciale.

„Ombudsman, cuvânt de provenienţă suedeză, aplicat în limbajul universal, înseamnă autoritatea, persoana care pledează pentru alta. În sens juridic, Ombudsmanul este o persoană independentă, respectabilă, împuternicită de Parlament sau guvern pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, se arată pe ombudsman.md.

În acest context, Federaţia Rusă arată rivalilor din NATO şi SUA că îşi consolidează în continuare prezenţa militară în Crimeea. „Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, în oraşul Feodosia (din Crimeea), statul ocupant a început să construiască un orăşel pentru 300 de militari”, a subliniat Denisova într-o postare pe Telegram.

Liudmila Denisova

N-au fost doar 21.000 de militari din trupele speciale

Mai mult, folosindu-se de dorinţa de  elimina consecinţele inundaţiilor din peninsulă, Rusia a trimis suplimentar 21.000 de militari din trupele speciale. De asemenea, au trimis 1.367 de echipamente auto şi speciale.

Denisova a completat că în Crimeea erau prezenţi 31.000 de militari ruşi, astfel că numărul acestora ajunge la 52.000. Ucraina a atras atenţia că ultima mobilizare a trupelor ruseşti în Crimeea ocupată contravine normele dreptului internaţional.

A fost dată drept exemplu Rezoluţia Adunării Generale a ONU cu privire la militarizarea Crimeii. Replica serviciului de presă al Ministerului Apărării rus a fost axată pe negarea informaţiilor prezentate de apărătoarea drepturilor fundamentale din Ucraina.

Ruşii au aceeaşi placă: nimic de anvergură

Ruşii au explicat că orăşelul militar din Feodosia se construieşte pentru un regiment aeropurtat, ce urmează să fie desfăşurat la finalul anului 2021.

Militari ruşi din trupele speciale

Amintim că Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la 6 iulie o rezoluţie prin care condamnă anexarea Crimeii de către Rusia.

La acea dată a fost condamnat şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din Donbas. La această reacţie s-a ajuns după ce în martie Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina 100.000 de militari cu tot cu echipamente şi tehnică militară.

Au fost vizate trei direcţii: lângă graniţa de nord-est a Ucrainei, în estul Ucrainei şi în Crimeea ocupată. Cu toate că la 22 aprilie, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat revenirea trupelor ruse la bazele lor permanente, cea mai mare parte a lor a rămas lângă graniţa cu Ucraina.