Un obiect rusesc cu o traiectorie ciudată este urmărit pe cer de agențiile spațiale, care se tem că ar putea fi o armă nouă.
Corpul spațial, botezat Object 2014 - 28 E, a acaparat interesul observatorilor oficiali și amatori de sateliți, deoarece are o traiectorie stranie, iar scopul său nu a fost identificat, scrie Financial Times.
Satelitul, care marți dimineață se afla deasupra Oceanului Pacific, undeva între Asia, Australia și Pacificul de Sud, poate fi urmărit online, pe un site creat de vânătorii de sateliți amatori.
Unii presupun că Obiectul ar putea aduna gunoi cosmic (resturi de la nave și sateliți care plutesc în spațiu). Alții cred că servi la alimentarea sau repararea altor sateliți. În fine, există și opinia că acesta ar avea misiunea să distrugă sateliții altor state.
„Indiferent ce ar fi, pare un experiment”, a declarat Patricia Lewis, director științific la think tank-ul Chatham House și expert în probleme de securitate spațială. „Poate avea o sumedenie de funcțiuni, unele civile, altele militare. Una ar putea fi un braț de apucat”, a explicat Lewis. „Ar putea servi și la lansarea de alice kinetice către un satelit inamic. Sau ar putea fi un satelit care atacă cinerbetic sau bruiază alți sateliți”, a spus expertul de la Chatham House.
Satelitul rusesc a fost lansat în luna mai, cu ajutorul unei rachete care mai avea trei încărcături. Însă, spre deosebire de acestea, lansarea satelitului misterios a fost ascunsă opiniei publice. Inițial, s-a crezut că Obiectul este o rămășiță cosmică, dar, după o serie de manevre ciudate, Statele Unite l-au clasat ca satelit.
Corpul rusesc a urmat o traiectorie ciudată între lunile august și octombrie, iar la sfârșitul săptămânii trecute s-a îndreptat spre un alt satelit. Aceasta ar putea însemna că în sfârșit și-a interceptat ținta, potrivit unor observatori de sateliți.
Armele anti-satelit aun început să fie dezvoltate în anii ’50. Rusia a dezvoltat un așa-zis Istrebitel Sputnik (satelit de război) la începutul anilor ’60, care era proiectat să zboare aproape de un satelit inamic și să detoneze o încărcătură explozivă pentru a-l doborî.
Oficial, Rusia a anulat programul, deși alte țări, printre care Statele unite sau China au continuat dezvoltarea programelor anti-satelit. Acestea au fost mai ales folosite pentru a distruge sateliți care prezentau pericolul de a se prăbuși pe Pământ.
O altă ipoteză ar fi că Rusia încearcă să părăsească Stația Orbitală Internațională (ISS), pentru a începe din 2017 să-și contruiască o stație proprie. Motivul ar fi că ISS este astfel orientat încât permite observarea a doar 5% din suprafața Rusiei, în vreme ce noul proiect ar permite o vizibilitate de 90%.