Acest satelit are drept scop să "supravegheze frontierele ţării", să îmbunătăţească productivitatea agricolă, să controleze reusursele de apă şi catastrofele naturale, potrivit Agenţiei spaţiale iraniene.
Rusia a lansat marţi din Kazahstan un satelit iranian de observaţii pe fondul unor îngrijorări, unii oficiali occidenali temându-se ca Moscova să nu-l utilizaeze pentru a susţine ofensiva în Ucraina, ceea ce Teheranul respinge, scrie Le Figaro.
Satelitul de teledetecţie Khayyam a fost lansat de o rachetă Soiuz de pe cosmodromul de la Baikonur la ora 07:52, potrivit imaginilor retransmise în direct de Agenţia spaţială rusă Roscosmos.
Obiective militare
Acest satelit, numit în onoarea poetului şi savantului persan Omar Khayyam (1048-1131), are drept scop să "supravegheze frontierele ţării", să îmbunătăţească productivitatea agricolă, să controleze resursele de apă şi catastrofele naturale, potrivit Agenţiei spaţiale iraniene.
În opinia Statelor Unite, programul spaţial iranian este destinat unor scopuri militare mai mult decât comerciale, în vreme ce Teheranul susţine că activităţile sale aerospaţiale sunt paşnice şi conforme rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU.
De astă dată, autorităţile iraniene au fost nevoite totuşi să se apere de acuzaţii de un tip diferit, după ce cotidianul american "The Washington Post" a relatat că Rusia "intenţionează să folosească satelitul timp de mai multe luni" în cadrul ofensivei sale în Ucraina înainte de a ceda apoi controlul asupra acestuia Iranului. "Toate ordinele legate de controlul şi operarea acestui satelit vor fi emise din prima zi şi imediat după lansare de experţi iranieni cu sedul la Ministerul iranian al Comunicaţiilor", a afirmat duminică Agenţia spaţială iraniană într-un comunicat.
Acuzaţii "false"
"Nicio ţară terţă nu poate avea acces la datele" trimise de satelit prin intermediul uni "algoritm de criptare", a asigurat aceasta, denunţând afirmaţii "false" ale ziarului american. În octombrie 2005, Rusia lansase deja primul satelit iranian, Sina-1, de pe cosmodromul din Pleseţk (nord-vestul Rusiei). Lansarea satelitului Khayyam are loc la trei săptămâni după o vizită a preşedintelui rus, Vladimir Putin, în Iran, unde el s-a înâlnit pe 19 iuie cu omologul lui, Ebrahim Raissi, şi cu ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Acesta din urmă făcuse apel la întărirea "cooperării pe termen lung" cu Rusia.
În iunie 2021, preşedintele rus respinsese informaţiile din "Washington Post" care afirma că Moscova a furnizat un satelit sofisticat Iranului pentru a ameliora capacităţile sale de spionaj. Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au anunţat în martie punerea pe orbită a unui nou satelit militar de recunoaştere botezat Nour-2, după lansarea primului, Nour-1, în aprilie 2020.
Lansarea satelitului Khayyam vine în mometul în care negocierile privind nuclearul iranian, care reunesc Iranul, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania au fost reluate la Viena, după un blocaj de mai multe luni, pentru a salva acordul din 2015. Acordul cunocut sub numele englez JCPOA urmăreşte să garanteze caracterul civil al programului nuclear iranian, acuzat că încearcă să se doteze cu arma atomică în ciuda negărilor sale. Dar în urma retragerii unilaterale în 2018 a Statelor Unite sub impulsul lui Donald Trump şi a restabilirii sancţiunilor americane, Teheranul s-a eliberat treptat de obligaţiile sale. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)